Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bilanţul victimelor taifunului Haiyan, care a lovit Filipine, a crescut

Oficial au murit cel puţin 4 mii de persoane în tot arhipelagul, mult peste cei 2500 de decedaţi anunţaţi până acum de preşedintele filipinez Benigno Aquino. Cifra este însă în continuare incertă, alte surse evocând 4400 de morţi, altele evocau chiar zece mii de decese.

În paralel cu această confuzie, ajutoarele internaţionale încep totuşi să se organizeze, să ajungă la faţa locului, o săptămână după trecerea ciclonului devastator. Sute de angajaţi ai organizaţiilor umanitare dar şi soldaţi - în particular americani - au debarcat într-o serie de zone sinistrate.

"Efortul umanitar este generos dar nu excepţional ţinând cont de amploarea catastrofei" a ţinut să precizeze seful coordonării umanitare de la ONU. In prima linie a echipelor de salvare, 5 mii de puşcaşi marini americani debarcaţi de pe portavionul "George Washington".

Un vas-amiral însoţit de alte vapoare mai mici de pe care de-a lungul zilei nu au încetat să decoleze şi să aterizeze cele circa 80 de elicoptere şi avioane americane pentru a-i ajuta pe sinistraţii de la Tacloban, principala localitate lovită de taifunul Haiyan săptămâna trecută. Apă, hrană, material medical şi de igienă sunt principalele produse debarcate de marinarii care au sosit în regiune.

Anumite aparate au luat la bord ca să-i evacueze şi pe unii dintre răniţi sau pe cei blocaţi în zone izolate. SUA, fostă putere colonială în Filipine, au promis că pe lângă flotila déja la faţa locului, vor trimite o mie de puşcaşi suplimentari. După sosirea la faţa locului a portavionului american "George Washington", este aşteptat însă acum port-elicopterul britanic "Illustrious".

Japonia a promis şi ea că va desfăşura la faţa locului o mie de militari însoţiti de vase, elicoptere şi avioane de transport. În realitate numeroase ţări, ONGuri şi agenţii internaţionale au promis că vor trimite ajutoare financiare şi materiale în Filipine. Naţiunile Unite, care au deplâns zilele trecute că ajutoarele ajung prea încet în regiune, au lansat şi ele un apel la donaţii, o colectă în urma căreia speră să adune circa 300 de milioane de dolari. Pentru moment, ONU a promis 25 de milioane de dolari.

Ajutorul financiar american nu este pentru moment precizat dar se mizează pe sprijinul logistic al americanilor nevaluat încă. Marea Britanie, cu nava sa în curând la faţa locului, va contribui cu peste 30 de milioane de dolari la acest ajutor. Franţa a trimis pentru moment doar zece tone de ajutoare în Filipine sub formă de corturi pentru refugiaţi şi ustensile de bucătărie.

Germania a anunţat însă că va trimite 23 de tone de echipament în timp ce Spania, şi ea fostă ţară colonială în Filipine între secolele 16 şi 19, a trimis un avion cu personal medical şi material sanitar la bord. Pe lângă acest aspect umanitar, continuă totuşi incertitudinea cu privire la numărul exact de victime. În aceste condiţii, echipele de ajutoare sunt confruntate cu o serei de probleme logistice cum ar fi de exemplu lipsa de saci mortuari, de carburanţi şi de personal pentru a recupera corpurile neînsufleţite ale victimelor.