Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prima școală profesională pentru IT-iști a fost deschisă la Cluj

O firmă de IT din Cluj, în colaborare cu Școala 42 din Franța a deschis prima școală privată de formare profesională dedicată dezvoltatorilor din domeniul informaticii. Ideea acestei școli a pornit de la nevoia de personal calificat în domeniul IT care, în România, este de 10-15.000 de angajați în fiecare an. Așa se face că IT-știi de mâine sunt, acum, recrutați încă de pe băncile liceului.

Metoda aplicată la Academy Plus se bazează pe o serie de studii de caz la care elevii au acces pe o platformă online, în același timp cu elevii din Franța. Ei nu au un orar fix, însă învață din mers, lucrând, efectiv, la diferite proiecte, cum ar fi conceperea de viruși și antiviruși, webdesign sau găsirea unor soluții informatice complexe. Cei 60 de elevi care urmează gratuit cursurile școlii private de IT au fost selectați, riguros, din peste 1000 de candidați cu vârste cuprinse între 15 și 42 de ani. Practic, școala de informatică se adresează proaspăt absolvenților de liceu pasionați de informatică, dar în acelasi timp și persoanelor care vizeaza programe de reconversie profesională. Fondatorul Academy Plus, Bogdan Herea, spune că un aspect important al acestei școli de IT este colborarea cu Școala 42 din Franța.

“Este o șansă formidabilă să aducem programul în România. Este un effort pe care-l fac ei, și din punctual de vedere al logisticii și al timpului pe care il pun ei absolut gratuit. Ceea ce aduc ei este tot conținutul pedagogic, care există în Paris, în momentul de față, pe care noi l-am tradus în limba română și la care o să continuăm să lucrăm împeună în viitor, în colaborare”, a spus Bogdan Herea, fondatorul Academy Plus și al companiei Pitech Plus, care a avut această initiativă.

Deschiderea oficială a școlii de informatică de la Cluj s-a bucurat și de sprijinul Ambasadei Franței în România. Ambasadorul francez la București, François Saint-Paul, a declarat că susține acest proiect pentru că oferă tinerilor posibilitatea de a-și construi un viitor. Potrivit ambasadorului, acest tip de proiecte încurajează formarea profesională care duce la dezvoltarea economică a României, spune ambasadorul francez.

“România, ca multe alte țări din lume cu economie deschisă se confruntă cu două feluri de migrație: cea cauzată de sărăcie, dar și migrația competențelor, exportul de creiere. Dacă vrem să inversăm lucrurile, pentru ca țara să se dezvolte, trebuie luate măsuri și în ceea ce privește aceste două tipuri de migrație, adică reducerea sărăciei și investiția în capitalul uman, în așa fel încât migrația care se produce într-un sens să se producă și invers”, a declarat la Cluj François Saint-Paul, ambasadorul Franței în România.

Școala profesională de IT este deschisă tuturor candidaților, indiferent de vârstă sau pregătire anterioară. Unul dintre cursanții acestei școli, Laurențiu Florin Pop spune că a auzit de această oportunitate când era, încă, elev de liceu, la Târgu-Mureș.

“Am venit pentru a-mi forma un viitor în domeniul IT, pentru că facultățile – știu și eu, știe toată lumea – nu oferă chiar posibilitatea de a intra pe piața muncii, în schimb, din câte am studiat despre Școala 42, aici facem practică”, a spus elevul Academy Plus Laurențiu Florin Pop.

Inițiativa școlii de IT de la Cluj aparține unei companii private, specializate în domeniul aplicațiilor informatice, a soluțiilor web și mobile. Scopul principal al școlii este de a forma viitori specialiști în IT care își vor găsi rapid un loc pe piața muncii. Potrivit estimărilor companiilor din acest domeniu, în România, necesarul de angajați în IT este de 10.000 -15.000 de specialiști, în fiecare an.