Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Există tot mai mulţi săraci în Franţa

Asociaţia Secours catholique şi-a publicat raportul anual privind sărăcia în Franţa. Rezultatul este alarmant : ţara numără tot mai mulţi săraci iar aceştia sunt tot mai săraci. Singurătatea şi izolarea acestor oameni face însă ca ei să fie din ce în ce mai puţin vizibili. 

În 2013 Secours catholique a adus ajutoare la aproape un million şi jumătate de oameni dintre care 700 de mii erau copii.

Cifra e în creştere cu 3,5 la sută faţă de anul precedent. « Sărăcia se intensifică în Franţa » spune secretarul general al asociaţiei într-un interviu acordat agenţiei France Presse.

În medie beneficiarii de ajutoare din partea organizaţiei dispun de doar 515 euro pe lună, mult sub nivelul sărăciei care în Franţa e de 987 de euro lunar şi chiar sub pragul sărăciei foarte mari care în Hexagon se defineşte ca fiind un venit lunar de doar 651 de euro. Există chiar 16 la sută dintre săraci care nu au niciun venit pe lună. Persoanele singure reprezintă 40 la sută dintre beneficiarii de ajutoare iar cuplurile cu copii 24 de procente.

În fine, dacă majoritatea celor care apelează la Secours catholique sunt tineri, rata celor de peste 50 de ani tot creşte. « Pauperizarea seniorilor se accentuează » spune responsabilul organizaţiei. Bărbaţii singuri – tineri, migranţi sau taţi celibatari - sunt categoria cea mai săracă cu un venit mediu lunar de 437 de euros. Din cauza izolării în care s-au afundat, aceşti bărbaţi îsi cunosc şi foarte prost drepturile de care dispun.

O ultimă constatare : creşte tot mai mult precaritatea energetică, adică numărul celor care nu-şi mai pot plăti electrica şi gazele şi vin la Secours catholique ca să ceară ajutoare financiare şi nu doar haine şi mâncare.