Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România riscă să devină “campioana” Europei, avertizează diabetologii

România ar putea ajunge pe un nedorit loc întâi la nivel european în privinţa incidenţei cazurilor de diabet, dacă vor fi confirmate la nivel naţional rezultatele unei cercetări realizate în Regiunea de Sud-Est de către specialiştii Federaţiei Române de Diabet şi Boli de Nutriţie. Potrivit acestei cercetări, numărul real al cazurilor de români care suferă de diabet este de trei ori mai mare decât cel care era raportat oficial până acum.

Până acum, Turcia era considerată drept ţara cu cea mai mare incidenţă a cazurilor de diabet, cu 14 la sută din populaţie. Însă, din păcate pentru România, clasamentul s-ar putea schimba, pentru că o cercetare regională arată că în Sud-Estul ţării incidenţa cazurilor de diabet trece de 15 la sută, în condiţiile în care numărul oficial al cazurilor raportate până acum era de trei ori mai mic, spune profesorul Ioan Vereşiu, cadru didactic al Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj şi, totodată, preşedinte al Federaţiei Române de Diabet şi Boli de Nutriţie.

Pentru a preveni creşterea şi mai consistentă a numărului cazurilor de diabet, medicii spun că singura soluţie este schimbarea stilului de viaţă. Iar schimbarea trebuie să înceapă chiar din şcoală.
De exemplu, profesorul Nicolae Hâncu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca propune înlocuirea programului guvernamental destinat elevilor Cornul şi Laptele cu fructe şi cu apă minerală.

Pe lângă o alimentaţie echilibrată, medicii recomandă şi sportul sau mişcarea, în general, pentru a preveni răspândirea bolilor de nutriţie şi a diabetului. Ei admit, pe de altă parte, că există factori precum poluarea ori stresul care, la rândul lor, favorizează apariţia diabetului.

 
Ascultaţi un material realizat de corespondenta RFI la Cluj, Bianca Pădurean