Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Qatarul, pus la zid de Amnesty. Mondialul din 2022, în pericol?

qatarul-pus-zid-amnesty-mondialul-2022-pericol.jpg

Muncitori imigranţi, pe un şantier din Doha, Qatar, octombrie 2013 (Foto: AFP/Al-Watan Doha/Karim Jaafar)

Sectorul construcţiilor din Qatar este pus la zid de Amnesty International. Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului denunţă condiţiile degradante în care lucrează muncitorii imigranţi, pe şantierul stadioanelor pentru Cupa Mondială de fotbal din 2022.

Amnesty International spune că de multe ori, muncitorii străini din Qatar nu sunt plătiţi la zi şi lucrează în condiţii periculoase.

Peste o mie de oameni au fost internaţi în spital la Doha, după ce au căzut de la înălţime, pe şantier, potrivit organizaţiei. Aproximativ 10% dintre ei au rămas cu un handicap, în urma căzăturilor, iar rata mortalităţii este "semnificativă".

Amnesty International susţine că unul dintre manageri i-ar fi calificat pe muncitori drept "animale".

Organizaţia a discutat cu 210 muncitori, angajaţi şi oficiali guvernamentali, pentru acest raport.

Documentul include mărturiile unor lucrători nepalezi, care se plâng că sunt "trataţi ca nişte vite": lucrează 12 ore pe zi, şapte zile pe săptămână, chiar şi în timpul lunilor toride de vară.

Unii imigranţi au fost ameninţaţi cu tăieri din salariu, deportări sau pierderea venitului, dacă nu se prezintă la muncă fără a fi plătiţi.

"Nu există nici o scuză pentru faptul că într-una dintre cele mai bogate ţări ale lumii, atât de mulţi muncitori imigranţi sunt exploataţi fără milă, neplătiţi şi lăsaţi să se zbată pentru a supravieţui", declară Salil Shetty, secretar general al Amnesty International.