Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mobilizare generală la Paris, după atacul de la Libération

mobilizare-generala-paris-atacul-liberation.jpg

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, în centru (Foto: Reuters/Gonzalo Fuentes)

Focuri de armă la Paris provoacă emoţie şi îngrijorare. În cursul dimineţii de luni, un om înarmat cu o puşcă a intrat în sediul ziarului Libération şi a tras două focuri de armă. Un asistent fotograf a fost grav rănit, în timp ce agresorul a reuşit să fugă. Puţin mai târziu, alte focuri de armă au fost trase în faţa sediului central al băncii Société Générale de la Défense, fără să rănească însă pe nimeni.

Greu de făcut pentru moment o legătură între focurile de armă trase la sediul Libération şi cele de la Défense din faţa clădirii Société Générale. Incidentul de la Libération este pentru moment cel care atrage cel mai mult atenţia şi suscită cele mai multe reacţii. Preşedintele Franţei, François Hollande, aflat în deplasare în străinătate, i-a cerut lui Manuel Valls să "mobilizeze toate mijloacele" pentru a-l găsi pe autorul tirurilor.

Ministrul francez de Interne a sosit la faţa locului şi l-a calificat pe autorul actului drept "un adevărat pericol", care a provocat "scene de război" în incinta sediului.

Incidentul de la Libération s-a petrecut în jurul orei 10, când un om înarmat a intrat în sediul ziarului aflat nu departe de Place de la République şi l-a împuşcat pe un asistent fotograf de două ori: o dată în torace, a doua oară în abdomen. Rănitul în vârstă de 27 de ani a fost transportat de urgenţă la spital, dar medicii spun că viaţa sa e mai departe în pericol.

Autorul focurilor de armă a reuşit să fugă. Un perimetru de securitate a fost deîndată creat în jurul sediului jurnalului, iar Poliţia judiciară din Paris a fost însărcinată cu ancheta. De notat că forţe de ordine au fost desfăşurate şi în faţa marilor redacţii pariziene, precum Le Monde, Le Figaro sau radioul Europe 1.

Ministrul Culturii, Aurélie Filippetti, a deplâns faptul că organele de presă trebuie acum să fie protejate. "Nu e normal într-o ţară democratică, în care presa trebuie să funcţioneze liberă", a spus oficialul de la Paris.

Vineri, un om înarmat intrase în sediul televiziunii de ştiri BFM tot cu puşcă şi i-a ameninţat pe cei prezenţi, fără să tragă însă vreun foc de armă. BFMTV spune acum că imaginile video cu acel om de vineri care reuşise să fugă coincid cu descrierile despre cel care a atacat luni ziarul Libération. Poliţia caută aşadar acum "un bărbat cu capul ras, destul de puternic şi în vârstă de circa 40 de ani".

Tot vestul parizian ar fi în colimatorul anchetatorilor, care au apelat la numeroase forţe de ordine şi un elicopter. Pentru moment, însă, nu se face vreo legătură între acest om şi tirurile de la Société Generale al cărei sediu se află tot în acest vest parizian.