Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


“România nu uita, noi la Londra vom vota!” – demonstrație în capitala britanică

Circa 50 de români au demonstrat la Londra împotriva modului în care a fost organizat primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale în capitala britanică și au cerut respectarea dreptuluide vot pentru cel de-al doilea tur de scrutin de duminică 16 noiembrie. Atât ministrul pentru românii de pretutindeni, cât și Ambasadorul României în Marea Britanie, au dat asigurări că pentru turul doi vor fi create toate condițiile pentru că toți cei ce se vor prezenta la secțiile de votare să-și poată exercita dreptul lor constituțional.

Într-un cartier din zona central-vestică a Londrei, la câteva sute de metri de Ambasada României, un grup de români au scandat lozinci în sprijinul dreptului lor de a vota: “Ghinion, ghinion, țara s-a trezit din somn”, “România nu uita, noi în Londra vom vota”, “Votăm, votăm și țara o salvăm”, “Dreptate și onoare, călcate în picioare”, “Constituția, nu uitați de ea.”

Majoritatea persoanelor care se află aici au mers la vot pe 2 noiembrie și au avut o experiență extrem de neplăcută.

“Am fost la secția de vot de a consulatul României, am stat de la ora cinci până la ora nouă, la ora nouă eram în curtea consulatului și ni s-a închis ușa în nas, în condițiile în care în spatele nostru erau 500 – 1000 de persoane”, mi-a declarat o demonstrantă.

“Eu am votat la secția de Institutul Cultural Român, am stat de la unu după amiaza până la șapte jumătate seara când am reușit să votez, iar în spatele meu era coada pe trei străzi, ușor 2000 e persoane”, mi-a spus o altă demonstrantă.

Secții noi de votare

Cu o zi înaintea demonstrației, ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, promitea unor reprezentanți ai organizațiilor românești din Marea Britanie îmbunătățirea situației de la Londra, unde duminică au reușit să voteze doar 5600 de persoane în trei secții de votare.

“Eu am speranțe, și cred că nu le am degeaba, că vom găsi o formulă care să permită tuturor românilorcare se prezintă la vot să voteze. Haideți să mai avem un pic de răbdare până se clarifică lucrurile la București că nu putem decide noi aici. Ce-am primit de la dumneavoastră am transmis la București și eu cred că trebuie făcut ceva care să evite ceea ce s-a întâmplat la turul I”, a declarat Ambasadorul Ion Jinga.

Adică înființarea de noi secții de votare, l-am întrebat pe ambasador.

“Este un punct de vedere pe care l-am susținut și îl susțin, dar decizia nu-mi aparține”, a răspuns Ambasadorul Ion Jinga.

Organizațiile românești din Londra au propus înființarea a două secții suplimentare de votare, una în nord-vestul și cealaltă în estul capitalei britanice.

Există se pare și soluții pregătite, dar acum decizia aparține Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Biroul Electoral Central (BEC) a clarificat vineri legea electorală, decizând că nu există impedimente în calea înființării de noi secții de votare în străinătate, așa cum susținea MAE.

Prezent la întâlnirea de sâmbătă, ministrul pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a dat și el asigurări din partea guvernului că la turul al doilea nu se va repeta fiasco-ul de la primul tur de scrutin.

“Din punctul meu de vedere, eu, Bogdan Stanoevici vă pot spun că guvernul României, Ministerul Afacerilor Externe, va face tot ce este necesar pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple, și anume acele cozi, pentru ca fiecare român să poată vota pe 16 noiembrie”, a spus ministrul Bogdan Stanoevici.

Dar demostranții de la Londra sunt sceptici cu privire la promisiunea ministrului Diasporei.

“Am încredere că într-un stat democratic dreptul la vot este garantat de Constituție și noi vom reuși să votăm. Eu personal nu am încredere că acest mesaj va fi transmis exact așa cum l-am formulat noi, de aceea am eșit în stradă ca să se audă până acolo, inclusiv la București”, spune organizatoarea mitingului, Oana Cotiușcă.

“Mulțumim oamenilor din țară care ne-au susținut și ieri și astăzi și sunt alături de noi”, adaugă ea.