Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Germania: divizarea est-vest continuă

abc.jpg

Germania: divizarea est-vest continuă

Raportul anual privind „stadiul unificării” germane arată pentru prima dată că migrarea din est spre vest a fost stopată. Şomajul din răsărit a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani. Totuşi, în multe sectoare continuă să existe un decalaj evident între partea apuseană şi cea răsăriteană a Germaniei.

Veşti bune din Germania. Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, guvernul federal prezintă date optimiste privind dispariţia vizibilă a decalajului existent între Germania de est şi de vest. Ministrul federal de interne, Hans-Peter Friedrich, care a prezentat miercuri la Berlin „Raportul guvernamental privind stadiul unificării” pe anul în curs, a constatat o armonizare a situaţiei economice a cetăţenilor din cele două părţi ale Germaniei.

În ceea ce priveşte aspectele economice, adică prosperitatea materială, am înregistrat în noile land-uri o creştere a Produsului Intern Brut cu 0,5 procente în anul 2012. Cred că este o creştere însemnată. Mai constatăm şi faptul că Germania răsăriteană este o regiune producătoare de energie. Şi ceea ce cred că are o importanţă deosebită este faptul că acum cota şomajului a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani.” 

Un alt aspect pozitiv reliefat în raportul guvernamental este cel legat de migraţia populaţiei din est spre vest. Lipsa locurilor de muncă a determinat pe mulţi est-germani să-şi părăsească locurile natale şi să se stabilească în partea occidentală a ţării. Ministrul de interne a anunţat că acest proces de migraţie internă, practic, a fost stopat.

Pe de altă parte, în raport se subliniază că în momentul de faţă se poate constata că numărul persoanelor din vest care s-au stabilit anul trecut în răsărit este aproape egal cu numărul celor care au plecat din est spre land-urile federale occidentale. În ceea ce piveşte dinamica demografică, rata natalităţii din est (1,4 copii pe familie) a depăşit-o pe cea din vest (1,37 copii). Potrivit estimărilor, totuşi numărul locuitorilor, pînă-n 2030, va continua să scadă cu 14 la sută. Această evoluţie negativă se explică prin faptul că în ultimii 20 de ani s-au stabilit în vest mai ales tineri, deci categoria părinţilor potenţiali. Pe 100 de persoane active în cîmpul muncii ar reveni pînă-n 2030, 68 de pensionari.

Aceste date au stîrnit reacţii critice la adresa raportului. Expertul social-democrat pentru economie, Wolfgang Tiefensee, a susţinut că ministrul de interne a „înfrumuseţat” realitatea. În raport se arată că decalajul economic existent scade într-un ritm continuu, cu 1 procent din trei în trei ani, a declarat Tiefensee pentru ziarul „Berliner Zeitung”. Dacă acest proces va continua în acest ritm, atunci armonizarea propriu zisă se va încheia abia în anul 2100.

În Raport se arată că guvernul trebuie să acorde procesului de armonizare economică o atenţie sporită, iar noile landuri din est trebuie să rămînă în vizorul politic al autorităţilor.

Într-o primă analiză a raportului, ziarul est-german „Mitteldeutsche Zeitung” atrage atenţia asupra decalajului vizibil în domeniul salarizării. Veniturile medii ale unui est-german sunt cu 18 la sută mai mici decît cele ale unui salariat vest-german. Asta se reflectă şi în volumul bunurilor (averii) personale care se află în posesia unui locuitor din est. Decalajul existent şi înregistrat statistic din deceniul trecut a rămas neschimbat, arată „Mitteldeutsche Zeitung”. Totodată, riscul de a aluneca sub pragul sărăciei este mai ridicat în răsărit decît în apus. Ziarul citează date ale Oficiului Federal de Statistică din care reiese că riscul de a sărăci în est este de 19,7 la sută, faţă de vest cu doar 14 la sută.

Deşi Raportul subliniază că şomajul a scăzut în est, totuşi cota de 19,7 la sută din răsărit este aproape dublă faţă de vest (cu o cotă a şomajului de 5,9 la sută).

 
Corespondentul RFI la Berlin William Totok