Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nou plan de combatere a violenţei conjugale, în Franţa

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Luni, 25 noiembrie, se marchează în lume Ziua Internaţională a Combaterii Violenţei la adresa Femeilor. Ocazie cu care autorităţile de la Paris lansează un nou plan de combatere a violenţei conjugale. Trebuie spus că situaţia se agravează pe an ce trece în Franţa.

În Franţa mor anual circa 150 de femei în urma violenţei conjugale. Cu alte cuvinte, la fiecare două zile ṣi jumătate o femeie este omorâtă în bătaie de actualul sau fostul ei iubit/soṭ. În 90% din cazuri, omuciderea are loc la domiciliul cuplului. În general se estimează la 10% numărul de femei care sunt victime ale violenṭelor conjugale, violenṭe al căror cost anual pentru societate este estimat la două miliarde ṣi jumătate de euro. Problema este că doar 20% dintre victime se deplasează la Poliṭie sau Jandarmerie pentru a depune plângere.

Pentru a combate acest flagel, pentru a diminua aceste statistici teribile, Franṭa se dotează din 2004 încoace la fiecare trei ani cu un nou plan naṭional. Najet Vallaud-Belkacem, ministrul Drepturilor Femeilor ṣi purtătoare de cuvânt a Guvernului de la Paris, a prezentat aṣadar luni detaliile noului plan trienal, al patrulea de acest gen. Dotat cu un buget fără precedent (66 de milioane de euro pentru următorii trei ani, sumă de două ori mai mare decât precedenta), planul prevede o serie de măsuri concrete.

În primul rând, se va renunṭa în măsura posibilului la simpla declaraṭie făcută de victimă. Astăzi, o femeie se poate duce la un comisariat ca să depună o simplă declaraṭie că a fost agresată de cineva. Acest demers rămâne însă de cele mai multe ori fără consecinṭe. Pentru ca autorul faptelor să fie deferit justiṭiei, e nevoie de o plângere depusă de victime, ceea ce acestea din urmă fac foarte rar, de teamă să nu comită ceva ireparabil. Aṣadar, de acum încolo, orice femeie care a fost agresată ṣi vine la Poliṭie va fi încurajată, împinsă să facă demersul ca să meargă în faṭa justiṭiei.

În paralel, se prevede mărirea, mai exact dublarea numărului de asistente sociale prezente în comisariatele de Poliṭie. Pentru moment, de cele mai multe ori, victimele unor violenṭe care se prezintă la Poliṭie se întorc acasă cu o simplă carte de vizită a unei asociaṭii de ajutorare a victimelor. E ṣi normal: azi există doar 170 de asistente sociale în secţiile Poliṭiei din toată Franṭa. Planul nou prevede ca până în 2017 numărul acestora să ajungă la 350.

 

Număr de telefon verde permanent

 

Numărul de telefon verde, adică gratuit, destinat femeilor bătute va deveni ṣi el unul permanent. Deocamdată, el nu este accesibil decât de luni ṣi până sâmbătă, de la 9 dimineaṭa la 10 seara. Ca ṣi cum duminica n-ar fi o zi cu risc! Numărul special 3919 primeṣte dealtfel ṣi în actualele condiṭii 50 de mii de apeluri pe an. Patru SOS-uri din zece sunt însă ignorate din lipsă de angajaṭi suficienṭi la capătul liniei. Bugetul noului plan de combatere a violenṭelor contra femeilor va fi consacrat în mare parte măririi acestei platforme telefonice naṭionale.

În fine, o parte din bani se va duce ṣi pe crearea unor noi locuri de urgenţă pentru femeile maltratate. Această măsură figura dealtfel pe lista angajamentelor candidatului François Hollande la preṣedinṭia Republicii. O promisiune deocamdată nerespectată, având în vedere că anul trecut s-au creat doar 280 de noi locuri de urgenţă, special dedicate femeilor bătute. În următorii trei ani se prevede crearea a 1650 de astfel de apartamente securizate pentru victime. Timp de circa zece zile, ele vor putea astfel să stea la adăpost singure sau cu copii, pentru a căuta o soluṭie perenă situaṭiei lor.

Planul prezentat de Najet Vallaud-Belkacem se vrea deci unul ambiṭios. Problema este că multe asociaṭii nu mai cred în promisiunile făcute de diverṣii guvernanṭi. Astfel, "Paroles de femmes" îi interpelează astăzi pe responsabilii politici, difuzând un clip video care ilustrează absenṭa de răspuns ṣi de soluṭii propuse de centrele de urgenţă pentru femeile maltratate.