Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sclavie modernă în Marea Britanie

sclavie_moderna_in_marea_britanie.jpg

Locuinţa din Londra, unde erau ţinute în sclavie cele trei femei (Foto: Reuters/Luke MacGregor)

Doi imigranţi suspectaţi că au ţinut în sclavie la Londra trei femei timp de 30 de ani erau activişti care organizaseră o comună de proslăvire a fostului lider chinez, Mao Zedong. Femeile au fost eliberate din sclavie luna trecută şi potrivit relatărilor, au fost supuse unor abuzuri fizice şi psihice extreme, timp de trei decenii, de către cuplul de maoişti.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Fiecare zi aduce noi revelaţii în această bizară şi sinistră afacere şi deşi Poliţia londoneză nu a confirmat, presa a aflat că e vorba de un bărbat, pe nume Aravindan Balakrishnan, originar din India şi de soţia sa, Chanda, originară din Tanzania, ambii azi în vârstă de 67 de ani.

Cei doi au sosit în Marea Britanie cu mai bine de 40 de ani în urmă și au înființat într-o casă părăsită din cartierul Brixton, din sudul Londrei, o așa-numită comună maoistă.

Serviciile secrete i-au ținut sub observație pe cei doi pentru activitățile lor de extremă-stângă, iar în 1978 comuna a fost închisă în urma unei razii a Poliției.

Presa londoneză relatează că cei doi au fost chiar condamnați la închisoare pentru ultraj împotriva unui polițist, în timpul unei razii.

Poliția a confirmat că soții Balakrishnan au fost semnalați la 13 adrese diferite. Cele trei femei au fost eliberate de la o adresă din același cartier Brixton.

 

Sclavie modernă

 

Una dintre femei, o irlandeză de 57 de ani, a reușit să lanseze un SOS către organizația Freedom Charity, anunțând că la adresa respectivă mai erau ținute alte două femei.

Freedom Charity a reușit să o scoată de acolo împreună cu celelalte două femei, o malaeziană de 69 de ani și o britanică de 30 de ani.

Se pare că femeia cea mai tânără a trăit toată viața ei acolo, iar Poliția face teste pentru a vedea dacă ea nu este fiica biologică a femeii irlandeze. Tânăra are doar un act de naștere și niciun alt document oficial.

Poliția suspectează că cele două femei mai în vârstă au fost atrase prin intermediul comunei maoiste și au fost spălate pe creier și molestate fizic, deși aparent nu sexual, de cuplul de activiști comuniști.

Femeia tânără scria scrisori de dragoste, potrivit relatărilor presei, către un vecin, în care descria cum "nişte monştri infernali" au atras-o ca pe o "muscă într-o pânză de păianjen".

Nu este încă limpede cum a putut cuplul de maoiști să țină în sclavie trei femei timp de peste 30 de ani, în mijlocul capitalei unui stat ca Marea Britanie, chiar sub nasul autorităților.

Cei doi suspecți au fost eliberați pe cauțiune de către Poliție până în luna ianuarie, timp în care cercetările vor continua.

Cert este că această afacere, deși ieșită din comun, readuce în atenția opiniei publice problema sclaviei moderne, care mai există sub diferite forme în Marea Britanie, unele victime fiind chiar provenite din țări ca România.

Ministrul de Interne, Theresa May, s-a declarat șocată de descoperirea celor trei femei sclave și a declarat că această infracțiune abominabilă va fi o prioritate pentru ea.

Noua lege de combatere a sclaviei moderne va înăspri pedepsele pentru traficanții de persoane până la un maximum de închisoare pe viață și va crea un Comisar Anti-Sclavie, primul de acest gen din Europa.

Londra, Petru Clej, despre sclavia modernă din Marea Britanie