Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Şefa DIICOT, Alina Bica, reținută într-un dosar de retrocedări

alina_bica.jpg

Sursa foto : Mediafax

Procurorul șef al DIICOT, Alina Bica, a fost reținută, joi seară, de DNA pentru abuz în serviciu. CSM a dat aviz pozitiv pentru reţinerea şi arestarea Alinei Bica într-un dosar de retrocedări. Omul de afaceri Gheorghe Stelian a primit, în 2011, o despăgubire de 150 de milioane de euro în schimbul unui teren pe care îl revendica. Valoarea despăgubirii a fost stabilită de o comisie a Autorităţii Naţionale de Restituire a Proprietăţilor, comisie din care făcea parte şi Alina Bica, la vremea aceea secretar de stat în Ministerul Justiţiei.Toți membrii comisiei au fost reținuți pentru 24 de ore. Este vorba despre Alina Bica, șeful DIICOT, Lăcrămioarei Alexandru și Dragoș Bogdan (fost vicepresedinte al ANAF). Odată cu avizul CSM, Alina Bica este suspendată din toate funcțiile.

UPDATE: Șeful DIICOT, Alina Bica, va fi prezentată instanței supreme cu propunere de arestare preventivă. DNA confirmă oficial acuzațiile. 

Procurorul-şef al DIICOT, Alina Bica, este audiată, joi seară, de procurorii DNA, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, însă cele două unităţi de parchet nu au făcut nicio precizare oficială cu privire la această informaţie. Consiliul Superior al Magistraturii, care avizează percheziţionarea şi măsurile preventive în cazul magistraţilor, nu a făcut, la rândul său, niciun fel de precizare despre o eventuală solicitare din partea DNA referitoare la Bica. Bica a fost recent în atenţia publică, înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, după ce a apărut într-o serie de fotografii alături de Elena Udrea, la Paris. Fotografiile respective au apărut, timp de câteva ore, pe un site, unde nu au mai putut fi apoi accesate. Alina Bica este şefa DIICOT din mai 2013, fiind numită la propunerea ministrului interimar al Justiţiei de atunci, premierul Victor Ponta. În septembrie 2012, numele ei era vehiculat pentru funcţia de procuror general. Tot atunci, în presă a fost publicată o convorbire telefonică interceptată pe care aceasta ar fi avut-o cu fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, discuţie în care Bica se interesa de funcţia pe care urma să o ocupe la ANAF o cunoştinţă a ei. Alina Bica este audiată joi seară la DNA pentru că ar fi făcut parte dintr-o comisie din ANRP, care ar fi aprobat, în 2011, despăgubirea lui Gheorghe Stelian cu 150 de milioane de euro pentru un teren din Capitală care a fost supraevaluat, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare. Potrivit surselor citate, o comisie din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, constituită în 2011, a aprobat despăgubirea lui Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocoş, pentru un teren din Bucureşti care nu îi mai putea fi retrocedat în natură. Astfel, comisia respectivă ar fi aprobat plata către Stelian a 150 de milioane de euro, pentru acest teren care fusese supraevaluat. Din comisie au făcut parte, potrivit surselor citate, actuala şefă a DIICOT Alina Bica, Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, şi Lăcrămioara Alexandru, care a fost deja reţinută în acest dosar. Alături de Bica, la DNA ar fi audiaţi joi seară Dragoş Bogdan şi Gheorghe Stelian.