Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Nord, situaţie alimentară precară (studiu ONU)

Producţia alimentară a Coreei de Nord a crescut pentru al treilea an consecutiv, însă malnutriţia persistă în această ţară, au anunţat agenţii ale Naţiunilor Unite. Familiile nord-coreene depind de pieţele negre şi de trocuri pentru a se hrăni, arată studiul ONU.

Producţia alimentară totală a Coreei de Nord este estimată la 5,03 milioane de tone pentru acest an, adică o creştere cu 5% în raport cu anul precedent, dar consumul alimentar, care reprezintă 84%, este considerat ”limitat” sau ”sărac”. Din această cauză, cele două agenții ale ONU, Organizaţia pentru Agricultură şi Alimentaţie şi Programul Alimentar Mondial consideră că sistemul alimentar rămâne foarte vulnerabil la şocuri şi la penurii și se arată  îngrijorate în special de întârzierea procesului creştere şi dezvoltare a copiilor.

Rata malnutriţiei în rândul copiilor din Coreea de Nord s-a diminuat în cursul deceniului trecut, dar numărul mare de întârzieri de creştere rămâne ”alarmant”, notează studiul.

Peste 70% dintre familii depind de sistemul public de distribuţie a cerealelor de bază, dar sistemul de funcţionare este foarte prost, potrivit celor două agenţii ale ONU.

Ameliorarea situaţiei alimentare din ţară se datorează probabil pieţei negre a alimentelor, unde familiile vând, cumpără sau schimbă produse cultivate în propriile grădini. Aceste pieţe sunt acceptate tacit, după ce mult timp au fost interzise.

Penuria de alimente este cronică în Coreea de Nord, din cauza gestiunii ineficiente efectuate de dinastia comunistă Kim, aflată la putere încă din perioada de după al Doilea Război Mondial. În plus, situaţia este agravată de inundaţii şi perioade de secetă, într-o ţară care consacră cea mai mare parte a bugetului său sărac armatei şi programului nuclear.

O foamete a provocat moartea a sute de mii de persoane la mijlocul anilor '90.

Având în vedere faptul că Phenianul intenţionează să importe 300.000 de tone de cereale în acest an, Organizaţia pentru Agricultură şi Alimentaţie şi Programul Alimentar Mondial estimează la 40.000 de tone lipsurile care necesită acoperire, ”fie prin intermediul unor achiziţii suplimentare ale guvernului, fie prin intermediul unui sprijin internaţional, pentru a evita creşterea malnutriţiei”.