Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ziua Naţională: Defilare grandioasă la Bucureşti

Mii de militari vor defila, duminică, în marile oraşe ale ţării pentru a celebra Ziua Naţională a României, cea mai importantă acţiune urmând a avea loc la Bucureşti. Pe bulevardul Kiseleff al Capitalei vor defila peste 2.000 de militari din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații și Serviciul de Protecție și Pază, dar şi 140 de soldaţi străini.

"În acest an se împlinesc 95 de ani de la Marea Unire de la 1918. Un eveniment de o asemenea importanță trebuie sărbătorit cum se cuvine. Vom realiza cea mai mare paradă militară de după '90", a declarat pentru Agerpres ministrul Apărării, Mircea Dușa.

Nouatatea paradei din acest an este reprezentată de participarea a aproximativ 140 de militari din Franţa, Polonia, Turcia şi SUA. Pe sub Arcul de Triumf vor trece şi 200 de vehicule militare, iar 35 de aeronave vor survola piaţa.

Din Franţa, defilează un detaşament aflat sub comanda locotenentului-colonel Raphael Bernard. Detaşamentul este format din militari ai Regimentului 1 Artilerie din cadrul Brigăzii 7 Blindate, dislocat în regiunea Belfort. Dotat cu tehnică modernă, de genul radarului de contrabaterie COBRA şi lansatorului unitar de rachete, regimentul participă în prezent la misiunea ONU din Liban şi are militari dislocaţi în Mali, în lupta împotriva terorismului. De asemenea, regimentul are unităţi înzestrate cu tunuri de 155 de mm dislocate în Djibouti, în cadrul dispozitivului francez din Africa.

Forţele armate poloneze sunt reprezentate de un detaşament din Batalionul gărzii de onoare, o unitate specială din Varşovia, destinată acordării asistenţei de specialitate pe timpul desfăşurării ceremoniilor militare pe teritoriul naţional şi, de asemenea, pe timpul executării de misiuni, în conformitate cu protocolul diplomatic. Militarii Batalionului gărzii de onoare poartă uniforma de gală a forţelor terestre poloneze şi tradiţionala caschetă Rogatywka. Comandantul detaşamentului este locotenentul Wlodzimierz Grochowiec.

Detaşamentul forţelor armate turce comandat de căpitanului de infanterie Ersin Durur este reprezentat de militarii Brigăzii 66 Infanterie Mecanizată "Forţa păcii". Fondată în anul 1880, brigada a participat la luptele din Yemen, Caucaz, Balcani, Gelibolu, precum şi în lupta de eliberare a Turciei. Având sediul la Istanbul, unitatea este prima brigadă mecanizată creată în Turcia.
Brigada a primit drapelul de luptă la 01 octombrie 1993. Din anul 2005, Brigada Forţa păcii este parte a forţelor de reacţie rapidă ale NATO.

De asemenea, participă la paradă reprezentanţii Corpului de Infanterie Marină al Statelor Unite ale Americii, comandaţi de locotenentul James Moroney. Locotenentul James Moroney şi plutonul acestuia fac parte din Batalionul 2 Cercetare şi Infanterie Uşoară cu sediul în Camp Lejeune, Carolina de Nord. Batalionul 2 Cercetare şi Infanterie Uşoară a executat operaţii de luptă în Panama, în 1989, şi în primul război din Golf, în 1990. În cadrul războiului global împotriva terorismului, infanteriştii marini americani au participat la operaţia "Iraqi Freedom" din Irak şi la operaţia "Enduring Freedom" din Afganistan. În acest an, militarii americani au luat parte la exerciţiile multinaţionale care se desfăşoară în ţara noastră.