Chevron începe explorarea gazelor de șist la Pungești

Compania Chevron e pe cale să înceapă lucrările de explorare la Pungești, în județul Vaslui. Utilajele firmei au ajuns în zonă cu ajutorul jandarmilor din cauza localnicilor care încearcă să oprească lucrările. Oamenii reclamă intervenția în forță a jandarmilor. Drumul judeţean a fost blocat cu garduri metalice, în zonă fiind peste 300 de jandarmi.

”Chevron poate confirma că şi-a reluat operaţiunile în perimetrul Siliştea din judeţul Vaslui. Chevron intenţionează să realizeze exclusiv acivităţi de explorare, folosind tehnologii convenţionale în perimetrul EV-2 (Bârlad), conform permiselor pe care le-am obţinut la începutul lunii octombrie 2013”, spune Răzvan Mitroi, purtător de cuvânt al Chevron România.

Luni dimineață, la ora 7, au început lucrările de amenajare a drumului de acces spre terenul concesionat de companie în zona localităţii Siliştea-Pungeşti din judeţul Vaslui, unde au ajuns mai multe utilaje. În zonă ar urma să fie instalată prima sondă de explorare a gazelor de şist.

Chevron România susține că va desfășura activitățile de explorare ”într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător, în baza acordurilor de mediu pe baza cărora operăm. Chevron îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea şi de a continua dialogul cu publicul interesat, comunităţile locale şi autorităţile despre proiectele sale”, se menţionează într-un comunicat de presă al Chevron.

Localnicii se opun în continuare

Utilajele Chevron au ajuns în zonă cu ajutorul jandarmeriei, câteva zeci de localnici încercând să împiedice accesul utilajelor.

Aproximativ 30 de persoane aflate în corturile din tabăra din Siliştea-Pungeşti au reclamat intervenţia în forţă a jandarmilor, oamenii spunând că au fost ridicaţi din corturi şi urcaţi în dube, în timp ce pe drumul judeţean din zonă jandarmeria a montat garduri, drumul fiind blocat în totalitate.

Unii dintre protestatari susţin că au fost agresaţi de jandarmi şi că ar fi fost loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine.

Doi dintre protestatari au fost preluaţi de ambulanţe şi transportaţi la spitalul judeţean din Vaslui.

Potrivit reprezentanţilor Serviciului Judeţean de Ambulanţă, una dintre persoane - Costică Spiridon, fostul primar din Pungeşti din perioada 2000-2004 - a suferit o lipotimie în urma unui atac de panică, iar cel de al doilea protestatar transportat la spital - un bărbat de 42 de ani - a acuzat dureri în piept.

Jandarmeria anunță că ”misiunea jandarmilor este să asigure un climat de normalitate la Pungeşti” şi că aproximativ 100 de persoane au blocat drumul judeţean, şapte dintre acestea fiind ridicate şi duse la poliţie.

”Peste 100 de persoane au blocat drumul judeţean şi au avut un comportament ostil, iar jandarmii au acţionat pentru deblocarea căii de acces. Şapte persoane au fost duse la poliţia Vaslui. Este normal ca jandarmii să acţioneze pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, fiind o zonă specială”, spune purtătorul de cuvânt al jandarmeriei, Irina Drăgan.

Totodată, reprezentanţii jandarmeriei spun că o maşină a instituţiei a fost avariată de protestatari.

În zona taberei de la Pungeşti sunt zeci de maşini ale jandarmeriei, poliţiei şi ambulanţei, iar drumul judeţean este blocat cu garduri metalice. Câteva zeci de localnici se află lângă gardurile de protecţie şi îi huiduie pe jandarmii care ies cu maşinile din perimetrul unde nu este permis accesul.

Situație tensionată, proteste mai vechi

În 3 octombrie, Chevron România a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Aproximativ 500 de persoane au protestat, în 16 octombrie, în zona localităţii Siliştea, comuna Pungeşti.

Localnicii au blocat atunci drumul judeţean Vaslui - Gârceni pentru a nu permite utilajelor firmei angajate de compania petrolieră să pătrundă în perimetrul luat în concesiune pentru amplasarea sondei de explorare.

După protestele din octombrie, localnicii au amplasat corturi şi un vagon de dormit, unde o parte dintre ei stau şi pe timpul nopţii, zona fiind numită ”tabără de rezistenţă de la Pungeşti”.

Ulterior, reprezentanţii companiei Chevron şi-au retras specialiştii de pe suprafaţa de teren deţinută la Siliştea, fără ca aceştia să mai revină în zonă.

Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a anunţat apoi că explorarea gazelor de şist de la Pungeşti se suspendă până când siguranţa angajaţilor firmei, a constructorilor şi a comunităţii va fi asigurată şi, totodată, până când se va înţelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune.

În 27 noiembrie, aproximativ 200 de localnici din comuna Pungeşti s-au adunat din nou în zona în care Chevron deţine terenul pe care ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist, oamenii spunând atunci că au recurs la acest gest după ce în zonă au văzut mai multe maşini ale jandarmeriei.