Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Virus informatic extrem de agresiv, descoperit de experţi

virus_informatic_extrem_de_agresiv_descoperit_de_experti.jpg

Program informatic spion, descoperit de experţii americani.

Grupul informatic american Symantec a anunţat în Franţa că a descoperit un malware operaţional din 2008, a cărui complexitate tehnică sugerează că elaborarea sa a fost cel puţin supervizată de serviciile de informaţii ale unui stat, potrivit AFP. Printre ţările afectate se află Rusia, Mexic şi Belgia.

Acest malware, denumit "Regin", este un troian extrem de sofisticat, ce permite supravegherea ţintelor alese în cea mai mare discreţie, informează agenţia de presă franceză, citată de Mediafax.

"Regin" poate realiza capturi de ecran, poate prelua controlul mouse-ului şi al cursorului, poate fura parole, supraveghea traficul unei reţele şi recupera fişierele şterse.

"Echipele Symantec au depistat breşe de securitate în zece ţări, în primul rând Rusia, apoi Arabia Saudită, care concentrează fiecare aproximativ un sfert din infectări", declară Candid Wueest, un cercetător care lucrează pentru compania specializată în programe informatice.

Celelalte ţări afectate sunt Mexic, Irlanda, India, Afganistan, Iran, Belgia, Austria şi Pakistan.

Spre deosebire de un alt malware, "Stuxnet", care viza centrifugele de îmbogăţire a uraniului în Iran, scopul "Regin" este de a colecta diferite tipuri de date şi nu de a sabota un sistem de control industrial.

Dezvoltatorii au făcut eforturi masive pentru ca virusul să fie cât mai discret, permiţându-i să fie folosit în misiuni de spionaj de durată foarte lungă.

Ţintele acestui virus sunt companii, organizaţii neguvernamentale şi institute de cercetare.

"Prezenţa sa reperată în domenii precum cel hotelier şi aeronautic, de exemplu, a putut servi instigatorilor săi, pentru a se informa în legătură cu sosirile şi plecările anumitor persoane", explică expertul Symantec.