Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Apa caldă și căldura bucureștenilor depind de executiv. Fuziunea RADET cu ELCEN, în ședință de guvern

Căldura și apa caldă ar putea fi oprite în București după 1 decembrie din cauza situației financiare dezastruoase a RADET. Sindicaliștii regiei vorbesc de această posibilitate, susținând că nu e vorba de oprirea utilităților în toată capitala, ci doar în zonele în care ar apărea avarii pentru că nu ar fi banii necesari reparațiilor.

Pentru a nu se ajunge la încetarea furnizării de apă caldă și căldură, sindicaliștii de la RADET cer primăriei generale să plătească de urgență subvenția pentru gigacalorie. Acești bani ar reprezenta însă numai o parte din soluția problemei, spune la RFI Ioana Stoica, liderul Sindicatului Liber Independent din RADET Bucureşti. Regia a avut conturile blocate în totalitate de cei de la ELCEN, firma care le furnizează agentul termic, și amenință cu blocarea totală dacă RADET nu plătește o datorie istorică de 3 miliarde de lei. În acest caz, mai spune liderul sindical Ioana Stoica, bucureștenii să se aștepte la zile petrecute în frig.

Ioana Stoica a explicat că, din lipsa banilor, RADET nu va mai avea posibilitatea să remedieze avariile şi ca urmare, pentru a evita pierderile, va ”izola zona” cu avarii, adică va închide apa caldă. ”Instalaţiile sunt vechi din 1963, iar avarii apar permanent. Ca urmare, de la 1 decembrie, va rămâne fără căldură o parte a Bucureştiului, pentru ca de la 1 ianurie, din cauza numărului mare de defecţiuni, căldura va fi, practic, oprită în tot oraşul”, a spus liderul de sindicat.

Ioana Stoica a explicat că s-ar putea ajunge în această situaţie atât din cauza unor datorii pe care Primăria Capitalei le are către RADET, cât şi din cauza celor foarte mari pe care RADET le are de plătit la Elcen, furnizorul său de energie termică.

Astfel, primăria are de plătit către RADET subvenţia acordată pentru populaţie aferentă lunilor februarie - octombrie, în valoare de peste 226 de milioane de lei, dar şi datorii mai vechi, care se ridică la aproximativ un miliard de lei, în timp ce regia, la rândul său, trebuie să vireze în conturile Elcen o datorie de peste trei miliarde de lei.

În contul acestei datorii, Elcen a pus, la un moment dat, poprire de sută la sută pe conturile RADET, după care a acceptat, temporar, să reducă poprirea la jumătate, urmând ca, de la 1 decembrie, aceasta să revină din nou la sută la sută. ”Dacă Primăria nu va achita datoria şi dacă Elcen nu va menţine poprirea de 50 la sută, atunci căldura în Bucureşti va fi închisă şi va rămâne închisă până vor exista bani”, a mai spus Ioana Stoica.

Rezolvarea vine de la Guvern?

După conferința de presă a sindicatului de la RADET, Primăria Municipiului București a reacționat și a anunțat că ” toate problemele semnalate vor putea fi soluționate având în vedere faptul ca în ședința de Guvern de miercuri, 26 noiembrie, se va afla pe ordinea de zi proiectul de hotărâre al Guvernului privind transferul pachetului de acțiuni emise de Electrocentrale București S.A, din proprietatea privată a statului în proprietatea privată a Municipiului București.

Menționăm că odată cu crearea sistemului integrat de producție, transport și distribuție la nivelul Municipiului București prin unificarea S.C. Electrocentrale București S.A. cu RADET București, datoriile istorice ale RADET către Elcen se vor stinge prin confuziune”.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, în 14 octombrie, că RADET trebuie să se transforme în societate comercială până la sfârşitul anului, urmând ca fuziunea regiei cu Elcen să se facă ”undeva spre martie 2015”.

”Trebuie să se transforme, până la sfârşitul anului, şi RADET în societate comercială şi apoi trecem la fuziune, care va avea loc undeva spre martie 2015”, a spus edilul, după şedinţa CGMB în care a fost aprobată solicitarea către Guvernul României de emitere a unui act normativ cu privire la transferul acţiunilor societăţii Electrocentrale Bucureşti SA (Elcen) din proprietatea privată a statului român în proprietatea privată a Municipiului Bucureşti, în aplicarea prevederilor Memorandumului aprobat în şedinţa Guvernului din 27 martie 2013.

În ceea ce priveşte asigurarea căldurii şi apei calde pentru locuitorii Capitalei, edilul a spus, tot atunci, că aşa cum municipalitatea a avut bani ”puşi deoparte” pentru plata la zi a consumului bucureştenilor, şi pe viitor acest lucru va fi asigurat.

 
Ascultă interviul acordat de Ioana Stoica, lider de sindicat RADET