Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul muncii critică atacurile "rasiste şi xenofobe" împotriva românilor

campeanu_la_londra.jpg

Ministrul muncii critică atacurile "rasiste şi xenofobe" împotriva românilor ( foto: The Times)

Ministrul muncii, Mariana Câmpeanu spune că românii şi bulgarii ar trebui să fie apreciaţi în Marea Britanie pentru că acceptă slujbe pe care britanicii nu le doresc, preferând să trăiască din beneficii sociale. Într-un interviu acordat cotidianului Times din Londra, Mariana Câmpeanu a respins atacurile "xenofobe si rasiste" împotriva românilor.

Ministrul muncii de la Bucureşti a mai spus că români cu calificare înaltă umplu golurile în profesiile deficitare din Marea Britanie, cum ar fi cele din sănătate, în timp ce în România sectorul sanitar are un deficit de 20. 000 de cadre.

Mariana Câmpeanu a adăugat că pe timpul verii 22. 000 de români şi bulgari au venit în Marea Britanie cu vize de muncă temporare pentru a culege recolta de fructe.

Interviul politicianului român coincide cu intervenţia primarului Londrei, Boris Johnson, care a cerut extinderea şi după 1 ianuarie 2014 a restricţiilor aplicate românilor şi bulgarilor.

Boris Johnson se alătură unui grup de deputaţi din Partidul Conservator care au introdus un amendament la legea imigraţiei în acest sens. Guvernul condus de premierul David Cameron a respins de asemenea măsura spunând că ar contraveni legislaţiei europene.

In schimb, premierul Cameron, care este şi lider al Partidului Conservator, a anunţat săptămâna trecută planuri de a limita accesul tuturor noilor migranţi din celelalte ţări membre ale Uniunii Europene la unele beneficii sociale în Marea Britanie.

Mariana Câmpeanu a declarat în Times că sprijină măsurile preconizate de premierul Cameron şi a dezvăluit că autorităţile române cooperează cu cele britanice în vederea prevenirii fraudei cu beneficii sociale.

Ministrul român a avertizat Partidul Conservator să nu încerce să concureze cu atitudinea Partidului Independenţei Regatului Unit (UKIP), care şi-a făcut din atacurile împotriva românilor şi bulgarilor o armă electorală pentru alegerile europene din iunie 2014.