Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Washington Post : NSA ar fi atentat la viaţa privată a milioane de persoane

Noi dezvăluiri arată că Agenţia Naţională de Securitate din Statele Unite, NSA, este capabilă să urmărească sute de milioane de persoane în lume prin localizarea telefonului mobil, sporind temerile faţă de un Big Brother atotputernic şi incontrolabil. Astfel, potrivit The Washington Post, NSA stochează informaţii despre "cel puţin câteva sute de milioane de terminale" şi înregistrează "aproape cinci miliarde" de date de localizare pe zi.

Agenţia pentru Securitate Naţională americană  nu a dorit să comenteze informaţiile apărute în Washington Post care arată că NSA nu deţine doar o impresionantă colecţie de metadate telefonice cu privire la durata apelurilor şi numerelor apelate, dar şi datele privind localizarea cetăţenilor americani, conectându-se la cablurile care leagă diverse reţele mobile la nivel mondial, inclusiv americane. Publicaţia mai susţină că acest program cu numele de cod CO-TRAVELER permite "trasarea mişcărilor şi relevarea relaţiilor ascunse dintre persoane".

Această nouă încălcare a sferei vieţii private a provocat furia asociaţiilor din domeniul apărării libertăţilor individuale. Aceste dezvăluiri sunt "mai mult decât tulburătoare", a apreciat astfel Centrul pentru Democraţie şi Tehnologie, în opinia căruia "localizarea geografică a telefoanelor are implicaţii profunde asupra vieţii private şi provoacă fiori în privinţa libertăţii de întrunire".

Între timp, jurnalistul Glenn Greenwald, cel prin intermediul căruia Edward Snowden a făcut dezvăluiri despre sistemul de supraveghere cibernetic american, a declarat că mai multe documente secrete pe care le deţine şi care vor fi publicate în curând vor "şoca". "Vreau doar să spun că ceea ce este mai rău abia va veni. Oamenii se obişnuiesc cu aceste dezvăluiri, dar există mai multe documente despre ceea ce colectează NSA şi despre modul în care face acest lucru care vor şoca", a mai declarat acesta care afirmă că "stă pe un munte de documente". Avocat de profesie, Glenn Greenwald a colaborat în primăvara trecută cu informaticianul american Edward Snowden la publicarea unei serii de documente secrete care au dezvăluit operaţiunile NSA.