Pungeşti: Chevron suspendă exploatarea gazelor de şist

Compania Chevron suspendă suspendă explorarea şi exploatarea gazelor de şist la Pungeşti, în judeţul Vaslui, în urma intensificării manifestaţiilor de protest din zonă. Sâmbătă dimineaţă, au avut loc ciocniri violente între mai mulţi agenţi de pază ai firmei americane şi cele câteva sute de manifestanţi. Mediafax transmite că protestatarii au aruncat cu pietre şi au încercat să dărâme gardurile companiei americane, angajaţii Chevron încercând să îi îndepărteze din zonă.

"Confirmăm suspendarea activităţilor. Respectăm dreptul oamenilor de a-şi exprima opiniile, însă credem că acesta trebuie exercitat în limitele legii", se arată în comunicatul Chevron, care nu menţionează data la care vor fi reluate lucrările în zonă.

Anterior, circa 400 de persoane au declanşat un nou protest, pe marginea drumului Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

Protestatarii, în majoritatea lor localnici, dar şi din alte oraşe precum Iaşi, Bucureşti, Braşov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privată al unei persoane fizice din comuna Pungeşti, vizavi de suprafaţa de teren luată în concesiune de către Chevron.

Iniţial, protestul a fost paşnic, însă a degenerat în jurul orei 12.00, când protestatarii au început să arunce cu pietre în camioanele companiei Chevron şi să dărâme gardurile proprietăţii acesteia.

Luni, Chevron a început lucrările pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist la Siliştea-Pungeşti, ziua fiind marcată de proteste ale localnicilor, care au încercat să împiedice accesul utilajelor companiei, şi incidente între aceştia şi jandarmi.

Localnicii din Pungeşti au reclamat intervenţia în forţă a jandarmilor, luni dimineaţă, mai mulţi protestatari fiind ridicaţi de forţele de ordine, în timp ce şapte persoane au fost duse la Poliţie, unde au fost întocmite dosare penale pentru blocarea drumului. O parte din protestatari au susţinut că au fost agresaţi de jandarmi şi că ar fi fost loviţi cu bastoanele de către forţele de ordine.

La rândul lor, reprezentanţii Jandarmeriei spuneau că aproximativ 100 de persoane au blocat drumul judeţean, iar misiunea jandarmilor a fost "să asigure un climat de normalitate la Pungeşti", fără a fi folosită forţa.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că la Pungeşti "acţiunile jandarmilor au fost sută la sută conforme cu legea şi nu se va accepta ca 20, 30, 50 sau 70 de oameni să încalce legea, în timp ce toţi ceilalţi o respectă".