Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Kiev: Mii de oameni cer în stradă demisia preşedintelui Ianukovici

Zeci de mii de manifestanţi proeuropeni s-au adunat, duminică, în Piaţa Independenţei din Kiev, cerând din nou demisia Guvernului, dar mai ales a preşedintelui Viktor Ianukovici, care, în urmă cu două săptămâni, a refuzat semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Opoziţia, care susţine că liderii de la Kiev pregătesc aderarea ţării la Uniunea Vamală înfiinţată de Moscova, cere eliberarea manifestanţilor arestaţi, pedepsirea responsabililor de reprimarea violentă a protestelor şi demisia Guvernului.

În Piaţa Independenţei din Kiev s-au adunat, duminică, la prânz, cel puţin 30.000 de oameni, iar numărul lor este în creştere continuă, organizatorii anunţând că aşteaptă un milion până la lăsarea serii.

Conform informatiilor din presa locala, metrourile catre centru ar fi arhipline. Ar fi venit si multi oameni din alte zone ale Ucranei, un jurnalist de la Kyiv Post a observat in multime steagurile oraselor Yalta, Odesa, Kharkiv si Bereghovo.

Ce cere Opoziţia?

Liderii Opoziţiei cer negocieri cu reprezentanţii Puterii, însă pun condiţii: eliberarea celor 16 persoane arestate la mitingul din urmă cu o săptămână şi pedepsirea celor responsabili pentru reprimarea violenta a manifestantilor. În plus, contestatarii actualei Puteri cer demiterea guvernului condus de Mykola Azarov si numirea unui guvern de tehnocrati, care ar urma sa semneze acordul de asociere cu UE, refuzat săptămâna trecută de Viktor Janukovic.

Cererile opozitiei ucrainene sunt sustinute partial si de Elmar Brok, presedintele comitetului de relatii externe al Parlamentului European. El a spus ca autoritatile de la Kiev trebuie sa ii pedepseasca pe cei care au orchestrat interventia trupelor speciale din urma cu o saptamana. In caz contrar, UE ar putea impune restrictii de intrare reprezentantilor statului ucrainean.

Suporterii Puterii se mobilizează şi ei

În parcul Mariyinskiy s-au strans cateva mii de persoane, care sprijina cursul politic al presedintelui, cer o solutionare pasnica a blocajului din tara si acuza liderii Opozitiei de scindarea natiunii.

Seful politiei din Kiev, intr-o declaratie postata pe site-ul ministerului de interne, a recunoscut ca unele elemente din aparatul de securitate ucrainean au comis erori grave si face un apel la toti manfiestantii sa pastreze calmul si dialogul cu autoritatile.

Iulia Timoşenko cere demisia lui Viktor Ianukovici

Iulia Timoşenko a cerut, din închisoare, demisia "imediată" a preşedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, conform unui mesaj citit de fiica sa în Piaţa Independenţei din Kiev, relatează AFP.

"Obiectivul nostru este retragerea imediată a preşedintelui ucrainean", a spus Evghenia Timoşenko.

trimisul special al RFI în capitala Ucrainei, Laurenţiu Colintineanu