Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Kiev: manifestanţii proeuropeni nu se dau bătuţi

kiev.jpg

Kiev: manifestanţii proeuropeni nu se dau bătuţi

Sute de mii de manifestanţi proeuropeni au inundat sâmbătă şi duminică Piaţa Independenţei din Kiev, rebotezată Euromaidan. Ei cer demisia preşedintelui Victor Ianukovici, a Guvernului condus de Mikola Azarov şi alegeri anticipate. Manifestanţii au dărâmat statuia liderului Revoluţiei ruse de la 1917, Vladimir Lenin, din centrul Kievului. Între timp, serviciile speciale ucrainene au anunţat lansarea unei anchete pentru "tentativă de preluare a puterii" de către unii "politicieni".

Între 100.000 şi 200.000 de oameni s-au strans duminică în Kiev pentru a cere demisia preşedintelui Viktor Ianukovici, demiterea guvernului şi alegeri anticipate. Deşi zilele trecute liderii opoziţiei renunţaseră la cererea de demisie a lui Ianukovici, Vitali Klitchko a reluat această condiţie pentru depăşirea blocajului în care se află ţară. Manifestaţiile au fost paşnice, nu s-a înregistrat niciun incident. În dreptul clădirii guvernului, circa 1000 de protestatari au ridicat baricade făcute din grilaje metalice, bănci din parcul învecinat şi trunchiuri de copaci. În spatele baricadei au fost ridicate trei corturi militare în care gărzile protestului stau de veghe pentru a da alarma în caz de intervenţie a forţelor de ordine.
Şi clădirea primăriei a fost baricadată mai bine, câteva sute de manifestanţi demontând schele de la un şantier şi folosindu-le pentru a ranforsa intrările în clădire. Mii de oameni şi-au petrecut noaptea în Piaţa Independenţei şi în cele trei clădiri adiacente Maidanului pe care le-au ocupat.
În orasul Dnipropetrovsk, unde protestul de ieri ajunsese să numere 7000 de participanţi, poliţia a dispersat manifestaţia fără incidente.

Eveniment cu mare importanţă simbolică

În jurul orei 18:00, un grup de câteva sute de protestatari fără o afiliere politică evidentă a reuşit să demoleze statuia fostului lideri sovietic Vladimir Lenin. Monumentul din granit fusese ridicat în anul 1946 pentru a aniversa 10 ani de la Constituţia elaborată de succesorul lui Lenin, Iosif Stalin. După demolarea statuii, oamenii au început să strige că “Yanukovici este la rând”. Bătând cu furie cu ciocanele în granit, oamenii au început să desprindă bucăţi şi să le împartă ca suvenir. Bucuria gestului se putea citi cu mare uşurinţă pe feţele participanţilor, cu precădere pe cele al persoanelor mai în vârstă.
Au existat şi reacţii de cealaltă parte, cum ar fi cea a unui deputat comunist care a catalogat gestul drept un act neonazist. Parlamentarul a cerut ca forţele de ordine să oprească manifestaţiile din Kiev şi să prevină dezbinarea ţării. Trebuie spus că aceasta a fost a treia încercare de a demola statuia. Prima a avut loc în 2009, a doua în urmă cu o săptămână. De altfel, preşedintele Viktor Iuscenko decretase că amplasarea statuii în centrul Kievului era ilegală, dar actul legislativ nu a fost niciodată pus în practică.

Ultimele evoluţii pe plan politic

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a vorbit la telefon cu preşedintele Ianukovici şi i-a spus acestuia că e nevoie de o soluţie politică ce presupune dialog cu societatea civilă şi cu opoziţia. Biroul lui Barroso a anunţat şi că şefa diplomaţiei europene, lady Catherine Ashton, va efectua o vizită la Kiev săptămâna aceasta pentru a sprijini soluţionarea politică a diferendului din Ucraina. Preşedintele Comisiei a amintit şi faptul că UE este dispusă în continuare să semneze acordul de asociere cu Ucraina în momentul în care condiţiile vor fi fost îndeplinite.
În acelaşi context, premierul Mykola Azarov a dezminţit zvonurile conform cărora administraţia sa ar fi suspendat negocierile cu UE. Azarov a spus că tratativele privind ridicarea vizelor de călătorie pentru ucraineni în spaţiul european se desfăşoara în continuare şi că speră la o rezolvare în viitorul apropiat.
De cealaltă parte, liderul partidului de opoziţie Batkivschyna, Arseniy Yatseniuk, a declarat că, de astăzi, întregul cartier guvernamental din Kiev va fi pichetat de manifestanţi şi că protestul se va extinde. Yatseniuk a lansat şi un apel la începerea manifestaţiilor de azi la ora 5 dimineaţa.
Fostul premier Iulia Timoşenko a trimis o scrisoare ce a fost citită de fiica sa pe scena din Maidan în care le cere manifestanţilor să nu renunţe şi să nu negocieze cu banda de criminali de la putere. Singura soluţie ar fi, după Timosenko, demiterea preşedintelui Ianukovici.
Serviciile secrete ucrainene au anunţat oficial că au început să investigheze mai mulţi politicieni ai opoziţiei pentru tentativa de preluare a puterii prin forţă.