Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Control la toate spitalele publice, după scandalul de la Ploieşti

Ministerul Sănătăţii anunţă controale la toate cele 340 de spitale publice din ţară. Verificările se vor desfăşura în perioada 10-15 decembrie şi vor fi făcute de către Direcţiile de Sănătate Publică. Pe baza rezultatelor vor fi făcute planuri de măsuri şi intervenţie, a anunţat ministrul Eugen Nicolăescu.

Decizia vine după ce Ministerul Sănătăţii a făcut o anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, unde un medic a acuzat public subfinanţarea, lipsa medicamentelor şi a materialelor sanitare. Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate la Societatea Academică din România, spune la RFI că e o mişcare de imagine a Ministerului şi că vor fi verificate aspecte la care nu vor fi găsite nereguli :

“Practic, Ministerul îşi recunoaşte vina de a nu fi făcut controale în ultimul an. Când te apuci peste noapte să dispui controale în toate spitalele, asta faci: admiţi că nu ai făcut nici unul până acum. E un control pur formal, făcut doar de DSP-uri, iar Ministerul nu are nici o implicare. Nici nu ar putea, având în vedere că e vorba de sute de spitale în acelaşi timp. Iar dacă ne uităm la tematică, vom constata că nu vor fi găsite probleme” - spune expertul SAR.

Un control a fost făcut şi la Institutul Oncologic Bucureşti (IOB), după ce pacienţii au reclamat că unitatea nu mai dispune de unele medicamente şi materiale sanitare.

Ascultă interviul - Sorin Paveliu, intervievat de Ioana Haşu: