Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina: Forţele de ordine fac un pas înapoi

conditia_ucrainei_pentru_semnarea_acordului_de_asociere_cu_ue.jpg

Proteste la Kiev (Foto: Reuters/Alexander Demianchuk)

Scutierii ucraineni s-au retras din Piaţa Independenţei din Kiev. Anterior, ei au intervenit în forţă, pentru a dispersa manifestanţii. Statele Unite critică intervenţia forţelor de ordine.

Forţele de ordine ucrainene s-au retras miercuri din Piaţa Independenţei din Kiev, unde au încercat în cursul dimineţii să înlăture manifestanţii pro-occidentali.

Câteva sute de scutieri s-au aflat la primele ore ale zilei în faţa sediului Primăriei, unde i-au lovit pe manifestanţi cu bastoanele.

De partea lor, protestatarii care au ocupat clădirea i-au stropit pe poliţişti cu un furtun antiincediu, pe o temperatură de minus zece grade.

Statele Unite şi-au exprimat "dezgustul" faţă de intervenţia Poliţiei ucrainene împotriva manifestanţilor din Piaţa Independenţei, a anunţat secretarul de Stat, John Kerry, citat de AFP.

 

Reacţia Bucureştiului

 

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a scris miercuri pe Twitter că evenimentele de la Kiev provoacă "o profundă îngrijorare".

"Evenimentele de la Kiev provoacă o profundă îngrijorare. Forţa raţiunii trebuie să triumfe în faţa raţiunii forţei", scrie şeful diplomaţiei române.

Într-o altă postare, Corlăţean apreciază că "dialogul politic cu Opoziţia şi cu cetăţenii şi nu folosirea forţei reprezintă soluţia".

 

Condiţia Kievului pentru apropierea de UE

 

Ucraina are nevoie de 20 de miliarde de euro ajutor european, pentru a semna un Acord de Asociere cu UE. Suma respectivă ar trebui să limiteze consecinţele documentului asupra economiei ţării, declară premierul Mikola Azarov, potrivit AFP.

El precizează că nu se pune problema unui ajutor "cu fonduri nerambursabile din bugetul european", ci spune că ar fi vorba de investiţii.

"Propunem rezolvarea problemei unui ajutor financiar pentru Ucraina. Noi am definit valoarea sa la aproximativ 20 de miliarde de euro", afirmă Mikola Azarov în cadrul unui Consiliu de Miniştri.