Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Crimele comuniste şi cele de la Revoluţie şi Mineriade nu se prescriu

Curtea Constituţională a respins cererea prin care s-ar fi putut prescrie infracţiuni de omor, dar şi crimele împotriva umanităţii sau genocidul. Excepţia de neconstituţionalitate privind articolul 125 din Codul Penal ar fi deschis posibilitatea prescripţiei răspunderii penale pentru infracţiunile de omor, astfel că torţionarii comunişti şi vinovaţii de la Revoluţie şi Mineriade ar fi putut scăpa de anchete şi procese.

Decizia este definitivă și general obligatorie şi vine ca o veste bună pentru toţi cei interesaţi de pedepsirea foştilor torţionari sau a celor vinovaţi de victimele Revoluţiei sau Mineriadelor. "Prescripția infracțiunilor comise de torționari nu se împlinește(…) Faptele nu se prescriu. Mai exact, faptele de crimă nu sunt prescriptibile, nici răspunderea penală, nici executarea pedepsei", a afirmat preşedintele Curţii, Augustin Zegrean.

În toamnă, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și-a exprimat îngrijorarea privind posibila blocare a dosarelor Revoluției ca urmare a acestui demers la Curtea Constituțională a României. « O admitere a excepției de neconstituționalitate în cauza legată de imprescriptibilitatea infracțiunilor pentru care nu s-au împlinit încă termenele de prescripție ar însemna ca persoanele responsabile pentru infracțiunile de omor nu vor mai putea fi trase la răspundere penală. Consecința ar fi că faptele de la Revoluție pentru care nu se îndeplinise termenul de prescripție în martie 2012 și care deveniseră astfel imprescriptibile vor fi prescrise definitiv, deci nu se mai poate atrage răspunderea penală a făptuitorilor », avertiza institutul.

Şi presa semnala că toate anchetele declanşate de Parchetul General împotriva foştilor torţionari ar fi urmat să fie închise dacă s-ar fi acceptat cererea de prescriere a infracţiunii de omor.