Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Obama condamnă "uciderea barbară" a unui jurnalist american luat ostatic în Yemen

fotoreporterul_american_luat_ostatic_in_yemen_a_fost_ucis.jpg

Luke Somers (Foto: Reuters via Reuters tv)

Americanul luat ostatic de Al-Qaida în Yemen a fost ucis de organizaţia teroristă. Luke Somers a murit în timpul unei operaţiuni americano-yemenite de salvare. Bărbatul avea 33 de ani şi lucra ca jurnalist şi fotoreporter. În aceeaşi operaţiune a mai murit un ostatic sud-african. Preşedintele Barack Obama a condamnat sâmbătă "uciderea barbară" a jurnalistului.

ACTUALIZARE: Preşedintele american Barack Obama a condamnat sâmbătă "uciderea barbară" a jurnalistului american Luke Somers, ţinut ostatic de Al-Qaida în Yemen şi ucis de către răpitori în timpul unei operaţiuni a forţelor americane care încercau să-l elibereze, relatează AFP. "Statele Unite condamnă puternic uciderea barbară a lui Luke Somers, aflat pe mâna unor terorişti Al-Qaida, în cursul unei operaţiuni de salvare", a declarat preşedintele, citat într-un comunicat.

 

Ostaticul sechestrat în 2013 a apărut recent într-o înregistrare video în care cerea ajutor. Americanul avea 33 de ani şi lucra ca jurnalist şi fotoreporter.

Într-o înregistrare video postată pe Internet joi, Al-Qaida în Peninsula Arabia cu sediul în Yemen a ameninţat că-l execută pe Somers în trei zile, dacă Statele Unite nu dau curs unor cerinţe ale grupării. Revendicările nu erau prezentate în înregistrare, dar Washingtonul le-ar "cunoaşte".

Ministerul yemenit al Apărării a anunţat "o operaţiune de anvergură" sâmbătă, în provincia Shabwa, în care "zece membri Al-Qaida au fost ucişi, iar unul rănit".

Organizaţia teroristă Al-Qaida este activă în sudul şi estul Yemenului, o ţară devastată de violenţe şi afectată de o gravă criză politică.

Statele Unite sunt principalul aliat al Yemenului în lupta împotriva Al-Qaida şi sunt autorizate să efectueze pe teritoriul yemenit atacuri cu avioane fără pilot contra reţelei teroriste.