Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kiev: Cele două tabere, faţă în faţă

Opoziția ucraineană proeuropeană și simpatizanții președintelui Viktor Ianukovici se află față în față sâmbătă, într-un climat tensionat, la Kiev, unde partidul de guvernământ a organizat o mare contramanifestație în apropiere de centrul mișcării de contestare a puterii, relatează AFP, citată de Agerpres. Autorităţile au anunțat măsuri sporite de securitate. Update: Primarul din Kiev a fost revocat din funcţie pentru reprimarea violentă a manifestanţilor din noiembrie.

Update 1: Primarul din Kiev şi adjunctul secretarului Consiliului ucrainean de Securitate au fost revocaţi din funcţii pentru că au ordonat dispersarea violentă a manifestanţilor pe 30 noiembrie în capitala ucraineană, a anunţat sâmbătă preşedinţia ucraineană, relatează AFP, citată de Mediafax.

Update 2: Această decizie a fost adoptată "la solicitarea Parchetului General al Ucrainei, care suspectează aceste personalităţi că au încălcat drepturile cetăţenilor care se aflau pe 30 noiembrie în Piaţa Independenţei din Kiev", adaugă aceeaşi sursă.

Opoziția este mobilizată de cel puțin trei săptămâni în Piața Independenței din Kiev, cerând demisia șefului statului căruia i se reproșează că a renunțat la Acordul de asociere cu UE în favoarea unei apropieri economice de Rusia.

Cele trei principale partide ale opoziției parlamentare (Batkivșcina, Udar și Svoboda) au făcut apel la o nouă mare manifestație duminică, de aceeași amploare cu cele din ultimele două duminici, la care au participat sute de mii de oameni.

Simpatizanții președintelui Ianukovici au făcut apel, la rândul lor, la o mare demonstrație sâmbătă, la 12:00, ora locală (10h00 GMT), în Piața Europei, la doar câteva sute de metri de Piața Independenței.

La scurt timp înainte de începerea evenimentului, mii de oameni fluturau steaguri în culorile Partidului Regiunilor al președintelui, continuând să vină.

'Vrem stabilitate', a explicat Dmytro Khorounjy, de 29 de ani. 'Manifestațiile distrug economia', a mai spus el.

Organizatorii mizează pe prezența a circa 200.000 de persoane la manifestația pro-putere din centrul Kievului, conform poliției, care s-a declarat pregătită să separe participanții.

Serviciile de securitate au anunțat măsuri sporite de securitate, invocând multiplicarea amenințărilor cu bombă în ultimele zile.

De partea proeuropenilor, Piața Independenței, unde sâmbătă se află mii de manifestanți, aduce din ce în ce mai mult cu o tabără.

După eșuarea asaltului polițienesc în noaptea de marți spre miercuri, forțele antirevoltă s-au retras în fața afluxului de mii de persoane. Manifestanții au ridicat baricade de mai mult de doi metri înălțime, întărite cu grămezi de zăpadă, saci de nisip, butoaie și sârmă ghimpată.

Statele Unite ale Americii, care au denunțat în termeni foarte duri asaltul de miercuri dimineață al poliției, au cerut autorităților ucrainene să lase evenimentele de la sfârșitul săptămânii să se desfășoare în mod pașnic.

Senatorul republican John McCain, fost candidat la prezidențiale din SUA, urmează să se întâlnească sâmbătă la Kiev cu 'responsabili ai guvernului, opoziției și societății civile, într-un moment în care se încearcă determinarea viitorului acestei țări', a spus purtătorul său de cuvânt, Brian Rogers.