Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nelson Mandela, înhumat la Qunu

Funeraliile de stat ale fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela au început, duminică dimineaţă, în satul Qunu, din sudul ţării, în care acesta şi-a petrecut copilăria. Ceremonia se desfăşoară pe proprietatea familiei Mandela, în prezenţa a aproximativ 4.500 de persoane. Update: Sicriul în care se află corpul neînsufleţit al lui Nelson Mandela a fost coborât în mormânt, transmite AFP.

Update 1: Preşedintele sud-african Jacob Zuma s-a ridicat în picioare în momentul în care sicriul ilustrului său predecesor a fost coborât în mormânt. Văduva Graça Machel şi fosta soţie a fostului lider, Winnie Mandela, au rămas aşezate, într-un cort alb instalat cu ocazia ceremoniei. Elicoptere militare şi avioane de luptă au survolat locul unde s-au desfăşurat ceremoniile, pe timpul înhumării, şi au fost trase salve de tun, notează Mediafax.

Update 2: Camerele de luat vederi ale televiziunilor, care au urmărit duminică dimineaţa, de la câteva sute de metri distanţă, ultimul omagiu adus eroului luptei împotriva apartheidului, au putut să filmeze sicriul până în momentul în care acesta a fost adus în mijlocul rudelor.

Potrivit dorinţei familiei, ele au fost îndreptate în alte direcţii pe timpul înhumării, când a avut loc survolarea cu elicoptere şi avioane militare. Camerele au revenit câteva secunde mai târziu asupra locului, gol de această dată, pe care se aflase anterior sicriul primului preşedinte de culoare al ţării.

Transmisiunile au fost întrerupte, după aceea. Urmau rituri religioase şi tradiţionale, în prezenţa celor 450 de invitaţi selectaţi să participe la aceste ceremonialuri.

Funeraliile au fost marcate de onoruri militare și ritualuri xhosa, potrivit AFP, citată de Agerpres.

După zece zile de doliu național în Africa de Sud și mai multe zile de omagiu public internațional, fostul președinte decedat la 5 decembrie la vârsta de 95 de ani a fost înhumat lângă părinții săi și trei dintre copiii săi, la Qunu.

Zeci de mii de sud-africani și un număr fără precedent de personalități din întreaga lume luaseră parte marți la ceremonia omagială dedicată lui Nelson Mandela, un 'gigant al Istoriei', după cum l-a numit președintele american Barack Obama.