Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studiu: Românii petrec sărbătorile în țară. În ianuarie, pot zbura ieftin în UE

Românii preferă să își petreacă sărbătorile de iarnă în țară, cu un buget mediu alocat de 1.000 de lei de persoană, se arată într-un studiu realizat de un portal de rezervări online. După sărbători însă, vin oferte atrăgătoare pentru zboruri în Europa. Preţurile biletelelor de avion vor scădea până sub 50 de euro pentru peste 30 de destinații europene.

Românii preferă să-şi petreacă sărbătorile în ţară. În topul destinațiilor pentru vacanța de iarnă se află Valea Prahovei, zona Bran-Moeciu, Băile Felix, Tușnad, Gura Humorului și Sovata. Cei mai mulţi doresc să se relaxeze în vacanţa de iarnă, peste jumătate dintre cei chestionaţi plănuind să petreacă sărbătorile în hoteluri cu centre spa și wellness.

Potrivit studiului,  bugetul considerat rezonabil de turiștii romani pentru un sejur în România variază între 600 și 1.000 de lei/persoană.

Cei care  aleg totuşi să-şi petreacă vacanța de iarnă în străinătate preferă destinaţiile unde pot schia - aşa că mulţi îşi îndreaptă atenţia spre statţiuni din Austria, Bulgaria, Franța, dar și Germania, Ungaria și Marea Britanie. Nu lipsesc nici destinațiile exotice, precum Emiratele Arabe Unite — Dubai și insulele din Caraibe.

Pentru destinațiile din străinătate 34% dintre români au răspuns că prețul rezonabil ar trebui să fie între 300 și 500 de euro de persoană.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 2.380 de respondenți din România, care au participat online pe portalul de rezervări hoteliere.

Pe de altă parte, un alt portal de turism dă o veste bună   - prețurile biletelor de avion pentru mai mult de 30 de destinații din Europa scad chiar și de trei ori din luna ianuarie. Aşa se face că în ianuarie o călătorie  dus-întors în orașe precum Roma, Paris, Londra sau Barcelona poate costa sub 50 de euro.

În Londra, de exemplu, una dintre capitalele europene preferate de români, un zbor în luna decembrie costă peste 200 euro și poate depăși chiar 350 euro pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Din a doua jumătate a lunii ianuarie, însă, pot fi găsite bilete către capitala Marii Britanii la aproximativ 35 euro.

Spre Roma, o altă destinație căutată de turiștii români, prețul unui bilet în decembrie depășește 150 de euro și poate ajunge chiar la 300 euro în anumite intervale. În schimb, pentru lunile ianuarie sau februarie, biletele de avion dus-întors spre Roma vor avea prețuri de la 30 euro.

Alte destinații care vor avea prețuri de pâna la trei ori mai mici începând cu primele luni ale lui 2015 sunt Barcelona, Paris sau Milano.