Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lagărele de lângă tine – copii și tineri cu dizabilități morți de pneumonie în instituțiile de protecție socială

logo2.jpg

Logo-ul campaniei "Lagărele de lângă tine" FOTO: crj.ro

Sunt peste 1300 de copii și tineri cu dizabilități care au murit în ultimii 3 ani și jumatate în instituțiile de protecție socială din România în care aceștia erau închiși. O spune la RFI Georgiana Pascu, manager de proiect la Centrul de Resurse Juridice. Nu există până în prezent niciun document din care să reiasă cauzele deceselor.

Rapoartele CRJ arată însă că există numeroase încălcări ale drepturilor persoanelor cu dizabilități instituționalizate și că decesele au fost cauzate de pneumonie.

Acesta este contextul în care Centrul de Resurse Juridice a înaintat Parlamentului, marți, 9 decembrie, un proiect de lege care prevede introducerea, sub autoritatea Senatului, a unui mecanism independent de monitorizare a calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi din instituţii publice sau private. Potrivit CRJ, în România, peste 25.000 de copii şi tineri cu dizabilităţi sunt închişi în 717 instituţii de protecţie socială, privaţi de libertate, de viaţă şi familie în comunitate şi sunt puşi sub tutela unui reprezentant al statului.

Cum ar urma să funcționeze acest mecanism și care sunt viitori pași în Parlament  explică în interviul acordat RFI Georgiana Pascu, manager de proiect la Centrul de Resurse Juridice (audio).

De asemenea, CRJ a lansat şi o petiţie publică, disponibilă şi pe pagina de Facebook a campaniei "Lagărele de lângă tine", prin intermediul căreia toţi cei interesaţi pot să contribuie la respectarea drepturilor copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi din instituţii.

Georgiana Pascu în dialog cu Magda Prelipceanu