Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cât ne va costa masa de Crăciun?

Masa de Crăciun poate subţia considerabil portofelele românilor. Meniul unei familii va costa până la cinci sute de lei, potrivit unei analize realizate de agenţia Mediafax. O masă mai uşoară, fără carne de porc ar putea ajunge la cel puţin două sute de lei.

O masă tradiţională de Crăciun la români îi poate face pe nutriţionişti să se oripileze... Tobă, caltaboş, cârnaţi, şuncă, lebăr. La asta adăugaţi brânză, ouă umplute, salată de boeuf, piftie de porc şi sarmale. Nu uitaţi nici de cozonac şi prăjitură. Un meniu ce poate costa o familie între 370 şi 500 de lei.

Pentru aperitivul tradiţional, românii vor scoate din buzunar până la 100 de lei. Piftia de porc ar costa undeva spre 30 de lei, iar sarmalele şi carnea pentru friptură mai subţiază portofelele cu 70-80 de lei.

Orice masă tradiţională de Crăciun include şi cozonac. Mai mare sau mai mic, cu nucă de-abia vizibilă sau într-un strat gros de două degete, el tot ne va costa cel puţin şapte lei într-o patiserie modestă de cartier. Asta nu înseamnă că nu poate ajunge şi la aproape o sută de lei bucata, produs de o firmă italiană.

Băutura pentru masa de Crăciun umflă şi ea "nota de plată" a familiei. Ea poate depăşi chiar şi 500 de lei, având în vedere că numai o sticlă de pălincă se vinde cu 38 până la 85 de lei.

Există evident şi meniuri mai uşoare ce pot costa între 220 şi 400 de lei, în funcţie de produsele alese şi de mărci.