Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Majoritatea populaţiei vrea sprijinul lui Iohannis pentru activitatea DNA

87% dintre români vor ca noul președinte Klaus Iohannis să susțină activitatea DNA în lupta împotriva corupției...Iată ce reiese dintr-o cercetare realizată în perioada 6-12 decembrie de GSSC Avangarde pe un eşantion de 850 persoane de 18 ani și peste. Eroarea maximă a sondajului este de plus/minus 3,36%.

Din studiul sociologic reiese că 68% dintre respondenți consideră că alegerea lui Iohannis în funcția de președinte al României e un lucru bun, faţă de 11% care văd în aceasta un lucru rău şi de cei aproape 21% care nu au nicio opinie. În ce privește Președinția, aceasta înregistrează în decembrie un procent de 12% încredere "foarte multă" și 37% "multă", în timp ce 22% dintre cetățeni au încredere "puțină" și 18% "foarte puțină" în această instituție. 11% nu pot aprecia/nu răspund.

Cât despre guvern, acesta nu se bucură de o încredere prea mare : mai mult de jumătate dintre români spun că nu au încredere în actualul Guvern. Totuşi, numărul celor care cred că Victor Ponta nu ar trebui să demisioneze din funcția de premier este mai mare decât cel al cetățenilor care consideră contrariul. Concret, 56% dintre români spun că nu au încredere în actualul executiv şi doar o treime că au. Întrebați însă dacă Victor Ponta ar trebui să demisioneze din funcția de prim-ministru, 46% dintre respondenți consideră că "nu", 39% răspund "da", iar 15% nu răspund. În fine, 46% dintre cetățeni apreciază că în România lucrurile merg într-o direcție bună, 35% răspund că "direcția este greșită", iar 19% nu răspund.

În ce privește încrederea în instituții, primul loc este ocupat de Pompieri. Pe locul doi a coborât Biserica ce se sprijină pe încrederea totală a unei treimi dintre români. În DNA, 24% dintre români spun că au foarte multă încredere şi 35% multă. Şi SRI se bucură de aproape aceiaşi susţinere. În schimb, doar un procent dintre cei chestionaţi spun că au foarte multă încredere în Parlament şi doar 15% că au multă.

Potrivit cercetării GSSC Avangarde, românii au răspuns că au o părere foarte bună — 26% și bună — 45% despre Klaus Iohannis, acesta fiind urmat de Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu, Monica Macovei, Mihai Răzvan Ungureanu, Traian Băsescu, Vasile Blaga, Cătălin Predoiu şi Elena Udrea. În ce privește părerea "foarte proastă", primele trei poziții sunt ocupate de Elena Udrea — 37%, Traian Băsescu — 31% și Victor Ponta — 24%.