Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Elicopter SMURD prăbuşit într-un lac, în judeţul Constanţa. Niciun supravieţuitor

Două apeluri la 112 au anunțat, luni după-amiază, că un elicopter SMURD s-a prăbușit în Lacul Siutghiol, din județul Constanța, iar la fața locului au fost trimise echipaje de pompieri, Ambulanță, Poliție și scafandri.

UPDATE 06:00 Toate cele patru persoane aflate în elicopterul SMURD care s-a prăbuşit, luni după-amiază, în lacul Siutghiol şi-au pierdut viaţa, ultima persoană recuperată de scafandri, la aproximativ 12 ore de la prăbuşirea aparatului de zbor, fiind asistenta medicală, care era însărcinată.

Pilotul elicopterului SMURD care s-a prăbuşit în lacul Siutghiol, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, lucra în Ministerul Afacerilor Interne de 10 ani şi avea 2.900 de ore de zbor, iar copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, avea 1.600 de ore de zbor şi era angajat în MAI de şapte ani.
Medicul Laura Vizireanu, de la SMURD Constanța, avea 39 de ani, iar asistenta medicală, Gabriela Camelia Harton, 38 de ani și lucra în cadrul SMURD din anul 2008.
Familiile celor care și-au pierdut viața în misiune au fost anunțate, a precizat MAI.

UPDATE 00:10 Raed Arafat anunță că a fost găsit și pilotul elicopterului. A patra persoană de la bordul aparatului, asistenta în vârstă de 38 de ani, este în continuare căutată.

UPDATE 22:10 - Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, luni seară, că, în urma unei decizii a Inspectoratului de Aviație, toate elicopterele SMURD de la serviciile din țară vor fi oprite la sol până se va stabili că e sigur să se zboare cu ele. Arafat a spus că în țară sunt opt baze aeriene SMURD funcționale, iar toate aparatele de zbor de la acestea vor fi oprite la sol, în urma unei decizii a Inspectoratului de Aviație.

Declaraţii Raed Arafat

AscultăDownload

UPDATE 21.33 - Echipele de intervenţie au adus cu şalupa la mal, luni seară, în jurul orei 21.25, trupul unuia dintre cei trei dispăruţi în lacul Siutghiol, în urma prăbuşirii elicopterului SMURD. Este vorba despre copilot.

UPDATE 21:30 - Victimele accidentului aviatic de la Constanţa sunt căutate în lacul Siutghiol cu ambarcaţiuni cu vâsle, pentru a se evita producerea unor accidente în condiţii de vizibilitate scăzută, transmite Ministerul Afacerilor Interne (MAI) într-un comunicat. La faţa locului sunt mobilizaţi peste 150 de pompieri, jandarmi, poliţişti, poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi militari, dintre care 42 sunt scafandri profesionişti, mai precizează reprezentanţii MAI.

Potrivit reprezentanților ISU Constanța, elicopterul SMURD se îndrepta dinspre Tulcea către Spitalul Județean Constanța. La fața locului au fost trimise echipaje de pompieri, Ambulanță, Poliție, jandarmi și scafandri.

Potrivit unui comunicat al MAI, la bordul elicopterului se aflau un pilot, un copilot, un medic si un asistent. Şeful SMURD, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne,  a declarat: "avem o persoană scoasă din lac care este sub resuscitare şi 3 persoane dispărute. Operaţiunile de salvare continuă."

Elicopterul transportase un pacient cu embolie pulmonară de la Tulcea la Spitalul Județean din Constanța și mergea să realimenteze cu combustibil, iar la bordul acestuia se aflau un pilot, un copilot, un medic şi un asistent.

UPDATE 19: 30  Un elicopter cu echipe de salvatori din București se îndreaptă spre locul accidentului aviatic din judeţul Constanţa. Vicepremierul Gabriel Opreaa cerut şi intervenția de urgență a scafandrilor militari.

UPDATE 18: 44 - Echipele de intervenţie aflate la locul prăbuşirii elicopterului SMURD au reuşit să recupereze carlinga aparatului de zbor şi continuă căutările în lacul Siutghiol. la locul accidentului se află şi vicepremierul Gabriel Oprea.

UPDATE 18: 25 - Medicul Laura Vizitiu, recuperat de salvatori din apele lacului Sutghiol după prăbușirea elicopterului SMURD, a fost internat la secția Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Constanța. Potrivit relatărilor de la faţa locului, medicul ar fi fost resuscitat timp de 45 de minute.

UPDATE 18:20 - ''Trei persoane încă sunt dispărute. Cel mai probabil sunt prinse în epava elicopterului. O singură persoană a fost scoasă. Scafandrii sunt la intervenție — și scafandrii de la Ministerul Apărării Naționale și de la MAI, de la pompieri" a annţat la postul B1TV Raed Arafat.