Revoluționarii clujeni: România a depășit faza bolilor copilăriei democrației

foto_credit_razvan_rotta.jpg

FOTO: Răzvan Rotta

România s-a transformat profund în ultimii 25 de ani: democrația românească a depășit faza bolilor copilăriei și intră în adolescență, spun revoluționarii de la 1989. La rândul lor, specialiștii în istorie contemporană ai Universității Babeș-Bolyai afirmă că alegerile din 16 noiembrie din acest an marchează încheierea unui ciclu politic și intrarea într-o nouă etapă istorică a României.

Izbucnirea Revoluției de la 1989 a fost aniversată la Cluj cu o dezbatere la care au participat deopotrivă reprezentanți ai asociațiilor de revoluționari și specialiști în istorie contemporană din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Pentru revoluționarii care au ieșit în stradă acum un sfert de secol, pentru a lupta împotriva comunismului, România s-a transformat profund după modelul oferit de democrațiile occidentale. Lucrurile au evoluat însă mai încet decât sperau cei care au ieșit în stradă în Decembrie 1989, pentru că au existat o serie de greșeli care au fost comise la început, este de părere reprezentantul Asociației pentru Adevărul Revoluției, medicul Iosif Zegrean.

"Eu cred că cea mai mare greșeală a societății românești acum 25 ani a fost că nu a acceptat un cuplu gen Iliescu-Rațiu, două forțe antagoniste, puternice, care prin unirea lor ar fi dat un alt trend României. Din păcate, timpul nu poate fi dat înapoi, nu poate fi dat nici înainte, dar România are acum o șansă, la 25 de ani, cu un președinte minoritar și asta înseamnă că, treptat, s-a maturizat. Cea mai mare greșeală la revoluție a fost că românii nu și-au acceptat trecutul, nu l-au acceptat pe Regele Mihai, nu au acceptat Biserica Greco-catolică și s-au lăsat induși în eroare de o propagandă ostilă intereselor proprii", a spus Iosif Zegrean.

Transformarea României este una completă, însă acest lucru nu înseamnă că democrația reprezintă un bun definitiv câștigat, afirmă șeful Departamentului de Istorie Contemporană și Relații Internaționale din cadrul Universității Babeș-Bolyai, profesorul Adrian Ivan.

"România astăzi este în alt club, cu altă casă, cu altă ideologie, sigur, îndreptată spre democrație, spre apărarea drepturilor fundamentale ale omului. România mai are de trecut niște hopuri, de rezolvat niște probleme. Dar faptul că a fost ales un minoritar, un etnic german, sigur, cetățean român, în fruntea României spune foarte mult despre schimbarea paradigmatică care s-a produs începând din Decembrie 1989", a spus Adrian Ivan.

În urmă cu 25 de ani, Clujul era unul dintre orașele românești în care revolta împotriva dictatorului Nicolae Ceaușescu s-a transformat într-o baie de sânge. 30 de oameni au murit în decembrie 1989, în locuri precum Piața Unirii, zona fostului hotel Astoria, zona fostei fabrici de bere sau în cartierul Mărăști. Alți oameni au fost răniți, iar zeci de copii au rămas orfani în Decembrie 1989. Revoluționarii clujeni spun că jertfa lor nu a fost în zadar, pentru că suferințele eroilor Revoluției și ale urmașilor lor reprezintă temelia libertății de care se bucură azi românii.

 

 
Un material realizat de Bianca Pădurean