Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Siria, un dezastru umanitar

Comitetul Crucii Roşii Internaţionale trage un nou semnal de alarmă cu privire la situaţia dramatică din Siria. Sute de mii de persoane au nevoie de ajutor în timp ce acesta este în continuare blocat în pofida « extremei urgenţe », potrivit şefului misiunii din Siria a cunoscutei organizaţii internaţionale.

Cel puţin 500.000 de persoane au fost rănite în timpul războiului, în timp ce alte câteva milioane sunt strămutate şi zeci de mii private de libertate, a explicat Magne Barth, şeful delegaţiei Crucii Roşii în Siria. "Rezervele de hrană şi alte bunuri de primă necesitate se epuizează în mod periculos, în special în zonele asediate (...). Cu toate acestea, în pofida urgenţei extreme a situaţiei, este extrem de dificil să îi ajutăm pe sirieni", a adăugat el, cerând imperativ Guvernului de la Damasc şi rebelilor să permită trecerea ajutorului umanitar. « Colaboratorii noştri nu sunt încă autorizaţi să meargă în zonele asediate pentru a duce ajutor, în special material medical, care lipseşte", a denunţat Barth.

Recent şi Programul Alimentar Mondial a avertizat că jumătate dintre locuitorii din Siria trăiesc în "insecuritate alimentară" şi că aproape o treime dintre ei necesită ajutor alimentar de urgenţă. Militanţii din regiunile asediate afirmă că este penurie de alimente, medicamente şi echipamente iar iarna aspră amplifică suferinţele populaţiei. Din martie 2011, violenţele din Siria s-au soldat cu peste 126.000 de morţi între care se numără şi 32 de voluntari ai Crucii Roşii siriene.

 

 

Citeste pe această temă şi

120.000 - primul documentar românesc despre drama refugiaţilor sirieni