Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raed Arafat la RFI: "Eu cred că şansele erau minime pentru toată lumea, din păcate"

Autorităţile au deschis o anchetă, după prăbuşirea unui elicopter SMURD în lacul Siutghiol (Constanţa). Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, spune că potrivit informaţiilor pe care le are până acum, nu se putea interveni mai repede, în condiţiile organizării existente.

UPDATE: Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a decis demiterea şefului ISU Constanţa, Viorel Jianu şi solicită premierului Victor Ponta să îl schimbe din funcţie pe prefectul judeţului, Radu Volcinschi, ca urmare a problemelor la intervenţia de după prăbuşirea elicopterului SMURD, informează Mediafax.

 

UPDATE: Preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, Corneliu Dobriţoiu, spune că acest for a decis să solicite de la Guvern raportul Ministerului de Interne cu privire la gestionarea accidentului aviatic din Constanţa, urmând ca apoi să se decidă dacă vor avea loc audieri.

 

UPDATE: Ministrul Apărării, Mircea Duşa, declară că MApN a trimis la locul prăbuşirii elicopterului SMURD 50 de militari, dintre care 30 de scafandri, la solicitarea Ministerului de Interne, solicitare care a venit la 10-15 minute după producerea tragediei soldate cu patru morţi.

 

Arafat : nu se putea interveni mai repede în condițiile organizării existente

Raed Arafat precizează că în mai puţin de 16 minute toate echipajele de intervenţie au fost la locul prăbuşirii elicopterului.

"La Bucureşti, la centrul de comandă al MAI se pregăteşte tot firul situaţiei, cu ore, cu minute, cu tot, care va fi pus la dispoziţia domnului prim-ministru în cursul acestei zile şi care va fi dat publicităţii, pentru a se înţelege ce s-a întâmplat", declară secretarul de stat. El spune că din informaţiile pe care le are în prezent, primul echipaj de intervenţie a ajuns la faţa locului la ora 16.25, după apelul la 112 înregistrat la ora 16.11.

Într-un interviu pentru RFI, Raed Arafat aminteşte că prima victimă a fost scoasă repede din apă şi supusă unei operaţiuni de resuscitare dar nu a supravieţuit. El spune că aşteaptă rezultatul autopsiei celorlalte victime dar lasă să se înţeleagă că, dată fiind gravitatea accidentului şi condiţiile, respectiv temperatura scăzută a apei lacului, nu existau garanţii de sută la sută că toţi pasagerii elicopterului prăbuşit nu ar fi împărtăşit aceeaşi soartă.

« Dovadă că a fost cineva la faţa locului (la scurt timp după accident) lângă pescari este faptul că barca în care a fost adusă colega noastră scoasă de pompieri de acolo avea la bord un pompier care făcea manevrele de rescuscitare. Asta înseamnă că pompierii erau acolo. Nu vreau să speculez dar din leziunile pe care le-am văzut şi din modul în care s-a întâmplat (accidentul) eu cred că şansele erau minime pentru toată lumea, din păcate », a declarat la RFI secretarul de stat.  

 

Coordonarea cu alte instituţii

Reprezentanţii Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare spun că dacă ar fi fost anunţaţi despre prăbuşirea elicopterului SMURD, ar fi putut ajunge la locul tragediei în cel mult zece minute, pentru că pe lacul Siutghiol, în apropierea locului tragediei, se afla şalupa Jupiter, informează Mediafax. La RFI, Raed Arafat a explicat că instituţiile abilitate să intervină în astfel de situaţii ştiau că navele Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare sunt retrase pe perioada iernii deci nu avea sens să fie notificată şi aceasta.

Acuzaţii de la Consiliul Judeţean

Între timp, încep şi acuzaţiile : preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, susţine că elicopterul prăbuşit în lacul Siutghiol era proprietatea CJ. El susţine că în noiembrie 2014, elicopterul a fost preluat de SMURD fără acceptul său şi nu ar fi fost folosit corect. ''Condiţiile impuse de proprietarul elicopterului privind operarea acestuia cu respectarea normelor civile aeriene europene, inclusiv privind numărul minim de ore de zbor pe luna de pilot nu ştiu dacă au fost respectate de SMURD'', a declarat Constantinescu, acuzând serviciul de intervenţii că ar fi « tăiat flotoarele ».

În replică, la RFI secretarul de stat Raed Arafat a explicat că procedurile legale de preluare a elicoperului de către SMURD de la Consiliul Judeţean Constanţa erau în derulare, în acord cu prevederile legale. Aparatul de zobor a fost verificat la preluare de către Eurocopter România care a precizat că acesta nu avea flotoare, cum pretinde şeful Consiliului Judeţean. Acestea nici nu aveau de ce să fie instalate pe acest aparat de zbor, explică la RFI Raed Arafat. « Flotoarele se folosesc pe elicopter dacă acesta intervine în largul mării. Acest elicopter nu era însă dotat să intervină în largul mării şi nu primea misiuni în largul mării. Din această cauză nu avea flotoarele montate care ar fi însemnat o anumită greutate în plus, o reducere de viteză şi aşa mai departe », a explicat Raed Arafat amintind că misiunea efectuată de elicopter era una standard care nu impunea dotări suplimentare, deci nici flotoare.  

 
Interviu cu secretarul de stat Raed Arafat.