Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Papa Francisc face un apel la pace în mesajul "Urbi et Orbi"

papa_francisc_face_un_apel_la_pace_in_mesajul_urbi_et_orbi.jpg

Papa Francisc, la Vatican (Foto: Reuters/Alessandro Bianchi)

Mesaj de reconciliere şi pace al Papei Francisc în discursul său de Crăciun, "Urbi et Orbi". Suveranul Pontif îndeamnă la încetarea războaielor şi denunţă orice formă de violenţă, traficul de persoane şi exploatarea copiilor.

Papa Francisc a ţinut miercuri, 25 decembrie, primul său discurs de Crăciun, de când a fost ales în fruntea Vaticanului.

El a rostit mesajul "Urbi et Orbi" în faţa a zeci de mii de persoane adunate în Piaţa Sfântul Petru de la Vatican.

Papa Francisc s-a referit la conflictul din Siria. El cere accesul echipelor umanitare în această ţară devastată de război.

"Să nu pierdem niciodată curajul rugăciunii, curajul de a spune: Doamne, adu pacea Ta asupra Siriei şi asupra întregii lumi! Chiar şi pe cei necredincioşi îi îndemn să dorească pacea, deschizându-şi inimile, fie prin rugăciune, fie prin dorinţă, toţi uniţi pentru pace", spune înaltul prelat.

Suveranul Pontif nu a uitat nici de imigranţii de pe alte continente, care mor în fiecare an, în timp ce încearcă să ajungă în Europa. El consideră că tragedii de acest gen nu trebuie lăsate să se repete. Papa Francisc a făcut de asemenea un apel la pace în Irak.

În Piaţa Sfântul Petru de la Vatican au fost prezenţi zeci de mii de credincioşi.

Binecuvântarea apostolică "Urbi et Orbi" este acordată în trei ocazii speciale: când este ales un Papă, de Paşte şi de Crăciun.