Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franceza, limbă oficială la Cluj în 2015

Franceza a devenit limbă oficială în Cluj-Napoca. Primăria Clujului și Ambasada Franței în România au încheiat un protocol care prevede că toate documentele și comunicatele oficiale ale programului Cluj Capitală Europeană a Tineretului vor fi publicate și în limba franceză. În schimb, Clujul va fi promovat în rețeaua mondială a Institutului Francez, precum și de instituții media globale, precum TV5.

De la 1 ianuarie 2015, Clujul, în calitate de Capitală Europeană a Tineretului, va avea cinci limbi oficiale. Este vorba de română, maghiară, germană, engleză și franceză. Ambasadorul Franței, Francois Saint-Paul, și primarul Clujului, Emil Boc, au încheiat un parteneriat oficial în acest sens. Acest document consacră rolul francezei ca limbă de prim rang utilizată de comunitatea clujeană, spune primarul Clujului, Emil Boc.

„Aici la Cluj avem o comunitate francofonă foarte puternică. 30.000 de elevi și studenți români învață franceza în școli, colegii și universități din Cluj-Napoca. Este cea mai puternică comunitate francofonă, după părerea mea din România în materie universitară se află la Cluj. Universitatea de Medicină și Farmacie este recunoscută pentru valoarea șo potențialul pe care îl are”, a declarat Emil Boc.

Clujul va fi promovat, cu ajutorul Ambasadei Franței, în presa francofonă. Titlul de Capitală Europeană a Tineretului în 2015 va fi o oportunitate foarte bună pentru a îmbunătăți imaginea României, este de părere ambasadorul Francois Saint-Paul.

„Clujul este mereu cu un pas înainte în istoria României, cu un pas înainte din punct de vedere economic și cu un pas înainte la nivel cultural. Și mai credem că Clujul poate avea un rol foarte important pentru viitorul țării”, a spus ambasadorul Franței în România, Francois Saint-Paul.

Cunoșterea limbii franceze este un element care poate stimula dezvoltarea economică a Clujului. Companiile franceze prezente deja la Cluj sunt dispuse să angajeze tineri care cunosc această limbă, dar și să stimuleze predarea limbii franceze în liceele cu profil tehnologic din Cluj, spune consulul onorific al Franței la Cluj, Pascal Fesneau, care conduce o importantă companie cu capital francez.

„Sunt sute de locuri de muncă pentru care se caută francofoni, în informatică, în back-office, în call center și în inginerie electrică, automatizări și așa mai departe. Vrem să conștientizăm că limba franceză nu este doar limba lui Victor Hugo și așa din dragoste și pentru romantism învățăm limba franceză...este și un indicator de nivel intelectual”, a spus omul de afaceri Pascal Fesneau.

Clujul are un rol aparte pentru francofonia din Europa Centrală. În oraș se află cea mai mare comunitate academică francofonă din regiunea Europei Centrale și de Est. Cei 1.100 de studenți francofoni reprezintă o comunitate academică mai mare decât cele similare din Moscova sau din oricare alt oraș din regiune. În Cluj-Napoca se mai află și un Institut Francez, un consulat onorific al Franței, o asociația a francezilor și un club francofon de afaceri care numără zeci de membri. Investițiile franceze din zona Clujului includ companii din IT, firme axate pe producția industrială sau pe domeniul energiei, dar și societăți implicate în domenii precum telecomunicațiile. 

 
Corespondenta RFI la Cluj Bianca Pădurean