Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moṣ Crăciun vine cu greve în Franṭa

france-greve.jpg

Moṣ Crăciun vine cu greve în Franṭa

Medicii de la urgenṭe, salariaṭii francezi de la Amazon, angajaṭii de la easyJet... Francezii riscă să fie jenaṭi în următoarele zile de diversele miṣcări sociale. Care sunt motivele grevelor în aceste zile de sărbătoare?

Medicii de la urgenṭe dau startul grevelor luni dimineaṭă. Miṣcarea de protest programată pe o durată nelimitată ar urma să mobilizeze 80 la sută dintre medici. Pacienṭii nu trebuie să-ṣi facă însă griji mari întrucât urgentiṣtii pot fi constrânṣi să vină la spital. Cu alte cuvinte greva va consta în mare parte într-o insignă sau o banderolă pe care protestatarii le vor purta în piept. Efectivele vor fi aceleaṣi ca de obicei. Greviṣtii denunṭă condiṭiile penibile de lucru ṣi cer o reducere a programului de lucru la doar 48 de ore pe săptămână contrar circa 60 actualmente.

Urgentiṣtii francezi riscă să fie ṣi mai solicitaṭi în aceste zile întrucât marṭi debutează greva medicilor liberali. O grevă sprijinită de două treimi dintre francezi potrivit unui sondaj publicat de Le Figaro. Ca să facă faṭă unui eventual aflux de pacienṭi în aceste zile de sărbători dar ṣi de epidemie de gripă ṣi viroză gastrică, spitalele au cerut personalului să renunṭe la vacanṭe.
Constrânṣi să renunṭe la concedii sau cel puṭin să le amâne sunt clienṭii easyJet. Pe 25 ṣi 26 decembrie personalul de bord este în grevă, jumătate din zboruri urmând să fie anulate.

Cadourile comandate pe situl Amazon vor ajunge oare la timp sub bradul de Crăciun e o altă întrebare care-i frământă pe francezi. Principalul sindicat al gigantului american de vânzàri pe internet ṣi-a chemat angajaṭii francezi să nu lucreze în centrele logistice din Hexagon. În vizorul protestatarilor : condiṭiile de lucru penibile ṣi salariile prea mici.