Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Asia îşi comemorează morţii la un deceniu de la tsunami

Rugăciuni şi vizite solemne la gropile comune din Asia au marcat vineri începutul ceremoniilor de comemorare la împlinirea a zece ani de la tsunamiul din 26 decembrie 2004. Cea mai gravă catastrofă naturală din istoria lumii moderne a făcut 230.000 de victime şi a afectat 14 ţări din zona Oceanului Indian.

Bărbaţi şi femei au intonat imnul naţional al Indoneziei, vineri dimineaţă, marcând debutul ceremoniilor într-un parc de 20 de hectare din Banda Aceh, oraşul cel mai apropiat de epicentrul seismului aflat la originea uneia dintre cele mai grave calamităţi din vremurile moderne.

Rugăciuni au fost spuse în moscheile din provincia Aceh, iar mai multe persoane au vizitat gropile comune unde se află multe dintre cele 170.000 de victime înregistrate în Indonezia, ţara cea mai afectată de dramă.

La 26 decembrie 2004, un cutremur cu magnitudinea 9,3 - cel mai mare din lume după 1960 - s-a produs în largul insulei indoneziene Sumatra, provocând valuri devastatoare pe coastele unor ţări din Asia ca Sri Lanka şi Thailanda şi până în Africa.

Printre victime se aflau mii de turişti străini care profitau de sărbătorile de iarnă pentru a-şi petrece vacanţele pe plaje idilice din regiune.

Un sistem de alertă pentru tsunami a fost creat în 2011.