Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avion malaysian dispărut : o nouă posibilă tragedie ?

avion_malayisia.jpg

Sursa foto : Reuters.

Un avion de tip Airbus A320-200 aparţinând companiei malaysiene low-cost AirAsia cu 162 de persoane la bord, inclusiv străini, a dispărut duminică între Indonezia şi Singapore, au anunţat autorităţile locale şi compania. Este cea de a treia dramă de acest tip care afectează Malaysia anul acesta, scrie France Presse.

UPDATE: Căutările au fost suspendate, urmând să fie reluate luni dimineaţă. Statele Unite au anunţat  că sunt pregătite să ajute autorităţile locale care caută avionul AirAsia.

Controlul aerian a pierdut contactul cu avionul după aproximativ o oră de la decolarea de pe Aeroportul Internaţional Juanda de la Surabaya, în estul Insulei Java, la ora locală 5.20 (0.20, ora României). Avionul urma să aterizeze la Singapore la ora locală 8.30 (2.30, ora României). Cu puţin înainte de dispariţia avionului, pilotul a cerut controlului aerian de la Jakarta să autorizeze o deviere de la planul de zbor, luând altitudine, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. "Comunicarea cu avionul a fost pierdută în timp ce acesta se afla sub controlul Autorităţilor indoneziene pentru Trafic Aerian (ATC)", a scris ]ntr/un comunicat AirAsia. Forţele aeriene indoneziene au anunţat că au trimis două avioane să efectueze căutări într-o regiune la est de Java, la sud-est de Pangkalan Bun, în provincia Kalimantan. "Sunt nori, iar regiunea este înconjurată de mare. Încă ne aflăm pe drum, deci nu vom avansa vreo ipoteză despre ceea ce s-a întâmplat cu avionul", a declarat Hadi Cahyanto, un purtător de cuvânt al forţelor aeriene indoneziene. Eforturile de căutare se concentrează asupra unei regiuni situate între Insula Belitung şi Kalimantan, pe coasta de vest a Insulei Borneo, la jumătatea traseului prevăzut al avionului, a adăugat el.

Detalii despre zbor

La bordul avionului se aflau 156 de indonezieni, trei sud-coreeni, un francez, un malaysian şi un cetăţean al Singapore, potrivit aceleiaşi surse. Este vorba despre 138 de pasageri adulţi, 16 copii şi un sugar.

Avionul era exploatat de către AirAsia Indonezia, o sucursală a companiei AirAsia cu sediul la Kuala Lumpur, în Malaysia, care domină piaţa companiilor de low-cost în Asia de Sud-Est. "Avionul era în stare bună, dar condiţiile meteorologice nu erau foarte bune", a declarat directorul general al Aviaţiei Civile indoneziene Djoko Murjatmodjo într-o conferinţă de presă, pe Aeroportul din Jakarta.

An negru pentru Malaysia

2014 este deja un an negru pentru aviaţia malaysană, după pierderea a două avioane aparţinând companiei naţionale Malaysia Airlines.

La 8 martie, zborul MH370 dispărea la puţin timp după decolarea de la Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing, cu 239 de persoane la bord. Dispariţia avionului nu a fost explicată nici până în prezent. Avionul s-ar fi prăbuşit în sudul Oceanului Indian, după ce a terminat carburantul.

La 17 iulie, alt avion de tip Boeing aparţinând companiei Malaysia Airlines, care asigura o legătură între Amsterdam şi Kuala Lumpur, exploda în zbor, aparent doborât de o rachetă, în timp ce survola estul Ucrainei. Avionul transporta 298 de persoane, dintre care 193 erau cetăţeni olandezi.

La rândul ei, Indonezia, un arhipelag care depinde în mare măsură de transportul aerian pentru legăturile între cele aproximativ 17.000 de insule care-l alcătuiesc, prezintă unul dintre cele mai dure bilanţuri din Asia în materie de securitate aeriană.

AirAsia, un client important al companiei Airbus, este cea mai mare companie low-cost din Asia de Sud-Est. Creată în urmă cu aproximativ 20 de ani, preluată şi relansată de către un fost membru al conducerii de la Time Warner, Tony Fernandes, AirAsiA s-a dezvoltat agresiv, achiziţionând frecvent avioane. AirAsia X, filiala pentru lung curier a companiei, a confirmat la jumătatea lui decembrie o comandă de 55 de avioane de tip A330Neo, versiunea remotorizată a celebrului avion de lung curier, un contract în valoare de 15 miliarde de dolari.