Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cod Portocaliu de ninsori, viscol şi polei în estul României

heavy_snow.jpg

Sursa foto : Reuters.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare de cod portocaliu de ninsori, viscol şi polei pentru mai multe judeţe din estul ţării.

Atenţionarea meteorologică intră în vigoare duminică seară şi este valabilă până luni, 29 decembrie, la ora 20.00. Potrivit meteorologilor, în judeţele Buzău, Vrancea, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Vaslui, Bacău, precum şi în zona de munte a judeţelor Argeş, Dâmboviţa şi Prahova, în a doua parte a nopţii de duminică spre luni şi în cursul zilei de luni, 29 decembrie, cantităţile de precipitaţii vor depăşi izolat 40...50 l/mp. Vântul va avea rafale de peste 70 – 80 km/h, viscolind şi troienind zăpada, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.

Măsuri guvernamentale

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională şi ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a convocat duminică dimineaţă Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, la sediul Ministerului Afacerilor Interne. Şedinţa comitetului s-a desfăşurat în sistem de videoconferinţă cu prefecţii şi reprezentanţii structurilor teritoriale de ordine şi siguranţă publică. Prima recomandare pentru populaţia din zona de sud a ţării este de a evita circulaţia în această noapte. ”În situţiile absolut necesare recomandăm conducătorilor să aibă carburant suficient, hrană şi apă, pentru că există riscul de blocaje”, a declarat vicepremierul Gabriel Oprea.

Directorul ANM, Ion Sandu, a făcut mai multe precizări legate de codul portocaliu care va intra în vigoare. ”Intensitatea maximă a viscolului va fi duminică noaptea. Nu excludem posibilitatea, în timpul maximului viscolului, daca se depăşesc 90 de km la oră, să emitem cod roşu, probabil în Buzău, în nordul judeţului Ialomiţa şi în sudul judeţului Vrancea. Acolo ne aşteptăm ca intensitatea vântului să fie mai mare”, a declarat Ion Sandu la videoconferinţa de la MAI.

Între timp şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România spune că deja a acţionat în permanenţă, în intervalul 26 decembrie - 27 decembrie împotriva depunerii poleiului şi a zăpezii pe drumurile din 31 de judeţe din ţară, aflate sub incidenţa Codului galben de ninsori şi polei.
Potrivit unui comunicat al CNADNR, este vorba de judeţele Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanţa, Galaţi, Vrancea, Vaslui, Bacău, Neamţ, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Alba şi Hunedoara. Să mai spunem că Mureș, Cluj, Sălaj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud sunt singurele județe în care vremea nu va avea aspecte extreme în perioada menționată.