Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Amplă operaţiune de salvare a sute de pasageri de pe un feribot italian în flăcări

feribot.jpg

AFP PHOTO / SKAI TV

Sute de persoane erau blocate duminică după-amiaza, în condiţii meteorologice foarte dificile, la bordul unui feribot pe care a izbucnit un incendiu, în Canalul Otrante, situat între Grecia şi Italia, relatează AFP.  O persoană aflată la bord a decedat, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului grec al Marinei Comericale şi Mării.

Purtătorul de cuvânt a declarat că a obţinut această informaţie de la autorităţile italiene şi că nu este în măsură să ofere nici numele şi nici naţionalitatea victimei.

La bordul feribotului se află 422 de pasageri şi 56 de membri ai echipajului. Potrivit autorităţilor elene, până la ora 16.30 GMT (18.30, ora României), eforturile comune ale autorităţilor italiene, albaneze şi elene şi ale navelor comerciale care tranzitau zona au permis recuperarea a 161 de persoane. O navă de patrulare italiană, Marietta Barretta, a reuşit să ajungă la feribot duminică seara.

Duminică dimineaţa rafalele de vânt atingeau nivelul 10 pe scala Beaufort de 12 trepte şi erau însoţite de o ploaie torenţială, grindină şi valuri de până la şase metri înălţime.

Imediat după ce nava operată de compania greacă Anek a părăsit portul grecesc Igumenitsa, o etapă pe ruta de la Petras, în Peloponez, la Ancona, în Italia, a izbucnit un incendiu, aparent în garaj.

Salvatori, remorchere, nave antiincendiu şi elicoptere au venit în masă, duminică dimineaţa, din Italia şi Grecia, iar duminică după-amiaza din Albania, către feriborul aflat în derivă către zona de coastă, în timp ce diverse nave comerciale se abăteau de la rutele lor pentru a oferi ajutor.

Un purtător de cuvânt al Marinei italiene, Riccardo Rizzotto, spunea : "condiţiile meteorologice sunt atât de rele, încât avem nevoie de o susţinere extraordinară, ceea ce este de fapt pe cale să obţinem". El a anunţat că "principala sarcină a navelor comerciale este să formeze o barieră pentru a proteja feriborul" avariat.

Navele de salvare au aruncat scări de frânghie pentru a-i ajuta pe pasageri să se îmbarce în bărci de salvare", iar elicoptere de tip Super Puma transportau pasageri - doi câte doi - către "Europa", a anunţat Ministerul elen al Marinei.

Compania greacă Anek a publicat un scurt comunicat. Dimineaţa "devreme, pe 28 decembrie, un incendiu a izbucnit pe feribotul Norman Atlantic, care naviga sub pavilion italian, proprietatea societăţii Visemar di Navigazione şi operat de Anek, care efectua o legătură Patras-Igumentitsa- Ancona, în timp ce se afla la 35 de mile (nautice, 64 de kilometri) nord de Insula Corfu, în apele internaţionale, cu 422 de pasageri la bord şi 56 de membri ai echipajului (...), iar evacuarea este în curs", afirmă compania.

La bord se aflau în principal greci (268), turci, (54), italieni (44), albanezi (22), germani (18), elveţieni (10), francezi (9), dar şi ruşi, austrieci, britanici, olandezi şi o româncă.

Potrivit MAE, românca aflată la bord a fost salvată de o navă în cursul după-amiezii de duminică.

Informaţia vine chiar de la pasagera, care şi-a anunţat telefonic mama, precizează Ministerul de Externe de la Bucureşti.

"Nu mai pot să respir, vom arde cu toţii ca nişte şobolani, Dumnezeu să ne ajute",ş-a anunţat telefonic soţia bucătarul de pe feribot. Alţi pasageri contactaţi de jurnaliştii eleni au relatat că flăcările au mai scăzut în intensitate.

"Suntem toţi pe punte, suntem uzi, ne este frig, tuşim din cauza fumului, sunt femei, copii şi bătrâni", a declarat pentru Mega TV, pe un ton foarte obosit, unul dintre pasageri, Giorgos Styliaras.

"Încălţămintea începuse să ni se topească în cabina de recepţie", a declarat pentru acelaşi post alt pasager.

Feribotul "Norman Atlantic", construit în 2009, are o lungime de 186 de metri şi poate primi la bord maximum 492 de pasageri, potrivit unor site-uri de specialitate. Aşadar, nava era aproape plină la momentul accidentului.