Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Conducerea ANRP demisionează în bloc invocând “absurdul” legislaţiei în domeniu

anrp.jpg

Sursa foto : Guvernul Romaniei. Seful demisionar al ANRP, George Baesu

Situaţie fără precedent : conducerea Agenției Naţionale pentru Restituirea Proprietăților, a demisionat invocând situaţiile « absurde » în care s-a găsit din cauza legislaţiei lacunare.

Concret, şefii instituţiei spun că au ajuns să fie un fel de ţapi ispăşitori pentru tot ce se întâmplă în materie de restituire a proprietăţii deşi instrumentele de care dispun pentru a rezolva cererile de restituire sunt mult prea puţine. Mai precis, Ministerul de Finanţe nu dă integral sumele necesare despăgubilor băneşti acolo unde cele în natură nu mai sunt posibile. Din această cauză automat se lansează procese pe care, pierzându-le, şefii ANRP se trezesc obligaţi să le achite ca şi costuri : amenzile pentru întârzieri sunt achitate de conducere, deşi normal problema e una de legislaţie şi instituţională şi deci nu persoane fizice ar trebui să aibă de plătit.

Într-un memoriu adresat premierului, conducerea instituţiei a precizat că împotriva ANRP există mii de procese în care este solicitată amendarea conducerii instituţiei cu zeci de mii de euro pentru neemiterea sau neplata în termenul legal de 30 zile a titlurilor de despăgubire, pentru dosare din urmă cu mai mulţi ani, existând deja decizii ale instanţei în acest sens. Aşa se face că membrii conducerii ANRP se află în situaţia de a plăti amenzi de zeci de mii de euro pentru că nu au ştiut să fie "Supermeni". "Ajungem să plătim individual, cei care ne-am asumat să spunem adevărul despre ce s-a întâmplat în România în acest domeniu. Noi suntem plimbaţi prin toată ţara pentru astfel de procese, iar legea astăzi, aşa cum e scrisă, este interpretată de unii în sensul că putem fi amendaţi şi în trecut", a spus şeful demisionar al ANRP, George Băeşu.

Premierul cere rapid soluţii

Premierul Victor Ponta a admis că la ANRP ”este o problemă extrem de gravă” şi că oamenii din conducerea instituției sunt ”între ciocan și nicovală”, pentru că sunt amendați în fiecare zi de către instanță, pentru că nu retrocedează proprietăți în termenul de 30 de zile, așa cum prevede legislația. ”Va trebui să găsim o soluție, altfel nu va mai vrea nimeni să lucreze”, a spus Ponta adăugând că speră ca împreună cu Ministerul de Justiție și de Finanțe să se găsească o soluție în ședința de Guvern de miercuri pentru ca ANRP-ul să funcționeze în condiții bune. ”Absurdul este că amenzile se duc tot la bugetul de stat. Este o chestiune care trebuie reglementată”, a insistat Victor Ponta.