
Social
Copiii români, săracii Europei. ONG-urile cer mărirea alocaţiei de stat
copii.jpg

În acest context, ONG-urile trag un semnal de alarmă şi le transmit autorităţilor că lucrurile nu mai pot continua în acest mod. 200 de lei este valoarea pe care alocaţia pentru copii ar trebui să o aibă, spune, într-un interviu la RFI, George Roman, director de programe la Salvaţi Copiii: “Alocaţia de stat pentru copii trebuie să fie raportată la salariul minim pe economie, ca şi în alte state europene. În Europa, alocaţia reprezintă un procent semnificativ din salariul minim. Noi avem doar 4%, în condiţiile în care Bulgaria are 8% din salariul minim, Ungaria la 18%, iar Italia la 25%”.
Că cei 42 de lei pe care îi cheltuieşte lunar statul cu fiecare copil reprezintă o sumă mică este un fapt evident. Lipsa voinţei politice a dus perpetuarea situaţiei ani la rând. Matematic, însă, ce ar însemna concret o creştere a alocaţiei pentru copii la 200 de lei? Ar fi vorba de o mărire lunară de 158 de lei pentru copii de peste 2 ani din totalul de 3,7 milioane. Un efort lunar la bugetul de stat de aproximativ jumătate de miliard de lei, iar anual de aproximativ 6 miliarde.
Ce şanse reale are aşadar demersul Asociaţiei Salvaţi Copii? Puţine, recunoaşte George Roman: “Şi noi suntem conştienţi că efortul va fi substanţial din partea Guvernului, însă nu se poate ca această inechitate să se păstreze în legislaţie. Trebuie să recunoaştem înainte de toate că suma este ridicol de mică. Guvernul poate găsi această sumă. Este necesară în plus o monitorizare atentă din partea serviciilor sociale asupra modului în care aceşti bani sunt cheltuiţi pentru copii”.