Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noi arestări în ancheta privind atentatele din ianuarie de la Paris

4 persoane au fost încarcerate preventiv luni, 9 martie, la Paris, în cadrul anchetei privind complicităţile de care ar fi putut beneficia autorii celor 3 atentate din luna ianuarie care au făcut în total 17 morţi. « Suspecţii reţinuţi sunt susceptibili să fi fost în relaţie cu Amedy Coulibaly », autorul atacului de la magazinul cuşer din capitala Franţei, afirmă surse citate de agenţiile de presă. 

Un apropiat al lui Amedy Coulibaly, delincvent notoriu, şi iubita sa, angajată a jandarmeriei, ar figura printre cei 4 suspecţi retinuţi de poliţie.Femeia, convertită la islam, lucra într-un serviciu informatic ultrasensibil al jandarmeriei. Ea ar fi fost suspendată din post luna trecută fiind bănuită că l-a ajutat pe iubitul ei.

Ascultările telefonice arată că bărbatul în cauză ar fi fost în preajma lui Amedy Coulibaly puţin înaintea atentatelor. O altă informaţie apărută în presă dezvăluie şi faptul că respectivul ar fi intrat în cazarma jandarmariei în care lucra iubita lui.

Alţi 4 suspecti – toţi bărbaţi între 22 si 28 de ani – au fost reţinuţi şi inculpaţi de poliţie încă de la sfârşitul lui ianuarie; ei sunt bănuiţi că ar fi adus un ajutor logistic lui Coulibaly furnizându-i acestuia fie arme fie automobile. Alţi apropiaţi ai teroristului de la magazinul cuşer au fost interceptaţi în drum spre Siria sau se stie că au ajuns deja acolo precum iubita lui Coulibaly, Hayat Boumeddiene.

Pentru moment anchetatorii şi-au îndreptat atenţia mai ales spre anturajul lui Coulibaly şi mai puţin spre cel al fratilor Kouachi – autorii atacului de la revista satirică Charlie Hebdo. O tendinţă ce pare a fi confirmată şi de aceste ultime arestări de acum.