Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trei cutremure de magnitudini mici au fost înregistrate în zona Vrancea

Trei cutremure, cu magnitudinea cuprinsă între 3,1 şi 3,9 pe scara Richter, au fost înregistrate în zona seismică Vrancea, două dintre ele având epicentrul în judeţul Vrancea, iar unul în judeţul Buzău, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului. Cel mai recent seism a avut loc sâmbătă, la ora 16.34, acesta având o magnitudine de 3,2 pe scara Richter, epicentrul cutremurului fiind în judeţul Vrancea.

Oraşele situate în apropierea seismului, care s-a produs la o adâncime de 143 de kilometri, sunt Covasna (31 de kilometri), Târgu Secuiesc (43 de kilometri), Focşani (50 de kilometri), Mărăşeşti (56 de kilometri) şi Râmnicu Sărat (56 de kilometri).

Un alt cutremut, cu magnitudinea de 3,1 pe scara Richter, a avut loc sâmbătă, la ora 6.52, în zona Vrancea, epicentrul acestuia înregistrându-se tot în judeţul Vrancea. Seismul s-a produs la adâncimea de 140 kilometri. Oraşele cele mai apropiate de epicentrul cutremurului sunt Covasna (40 de kilometri), Focşani (45 de kilometri), Râmnicu Sărat (47 de kilometri), Târgu Secuiesc (52 de kilometri), Mărăşeşti (54 de kilometri).

Anterior, vineri, la ora 22.31, un alt cutremur, cu magnitudinea de 3,9, a fost înregistrat în zona seisimică Vrancea, epicentrul acestuia fiind în judeţul Buzău.

Seismul s-a produs la adâncimea de 118 kilometri şi a avut intensitatea II în zona epicentrală. Oraşele cele mai apropiate de epicentrul cutremurului sunt Covasna (43 de kilometri), Râmnicu Sărat (45 de kilometri), Focşani (52 de kilometri), Buzău (53 de kilometri) şi Târgu Secuiesc (57 de kilometri).

Cel mai mare cutremur din acest an, cu magnitudinea de 4,6, s-a produs în 24 ianuarie, în zona seismică Vrancea.

În 22 noiembrie 2014, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,7, fiind cel mai mare ca magnitudine înregistrat în România în ultimii 10 ani. Seismul a fost simţit şi în Bucureşti şi a fost urmat de mai multe replici, care nu au depăşit însă 3,3. Din cauza cutremurului, alimentarea cu energie electrică a fost afectată în mai multe localităţi din judeţul Galaţi. Serviciile de ambulanţă din Vrancea au primit mai multe apeluri pentru atacuri de panică, iar funcţionarea unor reţele de telefonie mobilă a fost afectată temporar.