Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trei zile de doliu în Spania după accidentul aviatic din Alpii Francezi

Un avion Airbus A320 al companiei Germanwings s-a prăbuşit marţi în regiunea Barcelonnette, în sud-estul Franţei. La bord se aflau 150 de persoane. Zeci de jandarmi au reluat miercuri dimineaţă căutările in Alpii Francezi. La fata locului vor ajunge la prânz şi cancelarul german Angela Merkel, premierul Mariano Rajoy şi preşedintele Francois Hollande.

Câteva zboruri ale companiei Germanwings au fost anulate, marţi, după ce echipajele au refuzat să zboare după ce au aflat că aeronava prăbuşită în Alpii Francezi fusese ţinută la sol timp de o oră pentru reparaţii, cu o zi înaintea accidentului, scrie The Telegraph, în ediţia electronică.

Primele informaţii arată că nu e vorba de un atentat terorist. Intraţi în ştire pentru a afla ce spune preşedintele François Hollande şi pentru a asculta corespondenţa lui Vasile Damian de la Paris.

UPDATE 11: Zeci de jandarmi montani vor ajunge miercuri  dimineaţă la faţa locului, o zonă foarte abruptă şi greu accesibilă, la 1.500 de metri altitudine, unde a cazut aeronava filialei low-cost a Lufthansa, care a decolat marţi dimineaţă de la Barcelona cu destinaţia Dusseldorf. Mii de fragmente de avion şi de corpuri sunt împrăştiate pe munte, departe de orice locuinţă sau drum de acces. Un membru al administraţiei locale a relatat că cea mai mare bucată din avion este de mărimea unei maşini.

UPDATE 10: Pentru moment cauza accidentului este necunoscută, însă a fost exclusă ipoteza unui atentat terorist. Lufthansa, compania mamă a Germanwings, consideră că este vorba despre un accident. Cauza accidentului va fi aflată foarte repede spune la RFI pilotul Paul Mitu. El nu exclude total ipoteza unui atentat terorist şi explică de ce.

UPDATE 9: Avionul companiei Germanwings a pierdut zece mii de metri în doar două minute, existând informaţii contradictorii referitoare la transmiterea de către piloţi a unui semnal de alertă, informează Europe1.

 

UPDATE 8: Preşedintele Klaus Iohannis scrie pe pagina sa de Facebook că a aflat cu profundă tristeţe de accidentul aviatic care a avut loc marţi în sudul Franţei şi îşi exprimă solidaritatea faţă de familiile victimelor accidentului.

 

UPDATE 7: Oficiali germani din domeniul securităţii precizează că potrivit primelor dovezi, prăbuşirea avionului Airbus A320 al companiei Germanwings, în sudul Franţei, nu este un act de terorism.

 

UPDATE 6: Regele Felipe al Spaniei declară că printre victimele accidentului aviatic din Franţa se află numeroşi spanioli, dar şi germani şi turci.

 

UPDATE 5: Secretarul de stat francez pentru Transporturi, Alain Vidalies, anunţă că "nu există nici un supravieţuitor" în urma prăbuşirii avionului Airbus A320 al companiei Germanwings, în sudul Franţei, potrivit Les Echos.

 

UPDATE 4: Cel puţin 45 dintre pasagerii avionului prăbuşit marţi în sudul Franţei au nume spaniole, anunţă surse din cadrul Guvernului de la Madrid, citate de El Mundo.

 

UPDATE 3: Încep să se contureze momentele care au precedat prăbuşirea avionului şi locul exact unde s-a produs drama. E vorba de o zonă foarte muntoasă din jurul localităţilor Barcelonnette şi Digne-les-bains, din regiunea Alpes-de-Haute-Provence, în masivul denumit "des Trois évêchés". O zonă cu munţi ce pot atinge două-trei mii de metri altitudine, probabil încă înzăpeziţi în acest anotimp.

Martori oculari citaţi de presa franceză spun că au văzut aparatul A320 zburând mai jos decât de obicei. Se ştie că puţin înainte de dramă, echipajul a emis un apel de urgenţă, în jurul orei 10.45 dimineaţa. Imediat după aceea, s-a pierdut legătura radar cu avionul german care efectua legătura Barcelona-Düsseldorf.

Se aşteaptă la faţa locului o coloană de maşini de ajutoare, mijloace militare şi civile, pompierii din Marsilia au fost de exemplu mobilizaţi, dar lucrurile se anunţă dificile, având în vedere zona izolată în care a căzut avionul.

François Hollande a fost în legătură cu cancelara germană, Angela Merkel şi cu regele Felipe al Spaniei, care, ironia soartei, tocmai a început marţi o vizită de stat la Paris.

UPDATE 2: Preşedintele François Hollande precizează că cel mai probabil nu există supravieţuitori şi că nu se cunoaşte identitatea nici uneia dintre victime, dar e probabil ca printre ele să fie numeroşi germani.

 

UPDATE 1: Autorităţile locale din sudul Franţei anunţă trimiterea unei coloane de ajutoare spre locul catastrofei. Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, se îndreaptă şi el spre regiune.

 

Manuel Valls, premierul Franţei, a precizat că pentru moment "nu se cunoaşte motivul prăbuşirii avionului".

În paralel s-a deschis o celulă interministerială de criză, pentru a mobiliza cât mai repede şi mai bine echipele de ajutoare.

Primele informaţii evocă o pierdere a legăturii radar cu avionul german.

Germanwings e o companie low cost, filială a gigantului Lufthansa.

Aparatul de zbor, care avea la bord 144 de pasageri şi şase membri ai echipajului, s-a prăbuşit în apropierea localităţii Prads-Haute-Bléone (Alpes-de-Haute-Provence).

Două elicoptere ale Jandarmeriei franceze au fost trimise în zona în care s-a prăbuşit avionul.

Airbus A320 este o familie de avioane bimotoare de pasageri, scurt/mediu-curier, construite de Airbus. Familia conţine patru modele, în funcţie de autonomia de zbor şi de capacitate-A318, A319, A320, A321.

Intrat în serviciu în 1988, este cel mai popular model comercializat de Airbus, existând peste cinci mii de comenzi, dintre care peste trei mii de avioane au fost livrate şi sunt operaţionale.

A320 este modelul standard, cu o capacitate de 150 de pasageri şi o rază de acţiune de 5.400 km.

Familia A320 deţine câteva recorduri, printre care cea mai mare rată de producţie (32 de avioane/lună în 2007 în două fabrici, una la Toulouse şi una la Hamburg).

Avionul este gândit pentru operaţiuni scurt şi mediu curier, fiind unul dintre modelele favorite ale liniilor aeriene low cost (precum Easyjet, Jetblue, US Airways şi Wizz Air), dar şi ale liniilor tradiţionale (precum United sau Air France). Are o capacitate între 100 şi 220 de pasageri, în funcţie de model, asigurând flexibilitate în modul în care companiile îşi organizează zborurile.

 

 

 

Accidente şi incidente

 

Până în iulie 2010, 17 avioane din familia A320 s-au prăbuşit, cu 789 de morţi, o rată de sub 0,5% din avioanele livrate până în prezent.

Majoritatea incidentelor a avut la bază erori de pilotaj (precum în cazul Gulf Air 072 şi Indian Airlines 605).

O problemă tehnică (ce nu a dus însă la prăbuşirea vreunui avion sau la decese) a fost blocarea trenului de aterizare în şapte incidente.

Şase avioane din acest model au fost deturnate, totalizând un deces din cauza acestui tip de activităţi teroriste.

 
François Hollande, despre prăbuşirea avionului Airbus A320