Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"O zi neagră” pentru compania Lufthansa

germanwings_reuters_ralph_orlowski.jpg

Sursa foto : Reuters / Ralph Orlowski

Cauzele prăbuşirii avionului aparţinînd companiei Germanwings sunt deocamdată neclare. Angela Merkel şi-a exprimat compasiunea pentru familiile victimelor, în majoritate germani şi spanioli. Ministrul german al transporturilor s-a deplasat la locul accidentului, din Franţa, miercuri se va duce şi Angela Merkel

 

Prăbuşirea avionului Airbus A320 al companiei Germanwings a stîrnit în Germania un val de compasiune pentru familiile celor peste 140 de victime. După ce preşedintele francez Hollande şi-a exprimat condoleanţele, a contactat-o telefonic pe cancelara Angela Merkel. Şefa guvernului german şi-a manifestat compasiunea, anunţînd că toate întîlnirile programate pentru astăzi au fost contramandate. Potrivit purtătorului de cuvînt al guvernului, Steffen Seibert, cancelara urmăreşte evoluţia situaţiei şi a telefonat şi cu omologul ei spaniol, Rajoy. Cei mai mulţi pasageri ai avionului accidentat au fost cetăţeni spanioli şi germani.

În cursul unei conferinţe de presă, cancelara a anunţat că se va deplasa mîine la locul tragediei. Ea va fi însoţită de către primul ministru al landului Renania de Nord-Vestfalia, Kraft. Prăbuşirea este un şoc, a declarat Angela Merkel, afirmînd că în momentul de faţă nu este indicat de a se lansa speculaţii privind accidentul.

Şi ministrul federal de externe, Frank Walter Steinmeier şi-a exprimat condoleanţele. Într-odeclaraţie răspîndită imediat după aflarea veştii accidentului, Steinmeier a spus: „Gîndurile noastre sunt la cei care se tem că rudele lor se află între victime”. Tot Steinmeier a anunţat la Berlin că între autorităţile franceze şi ministerul german de externe există un amplu flux de informaţii privind accidentul.

Ministrul federal al transportului, Dobrindt s-a deplasat la locul accidentului.

La prînz guvernul german a anunţat că s-a înfiinţat „o celulă de criză”. Rudele pasagerilor care s-au aflat la bordul avionului au la dispoziţie o linie telefonică specială şi pot cere informaţii suplimentare. O linie telefonică similară a fost înfiinţată şi de aeroportul din Düsseldorf, unde avionul urma să aterizeze. Informaţii telefonice oferă şi compania Germanwings.

Expertul pentru probleme aeronautice, Michael Immel, a confirmat pentru televiziunea germană (ARD) că deocamdată nu există date suficiente care ar permite vreo concluzie privitoare la cauzele care au dus la prăbuşirea avionului.

„Se ştie din alte asemenea accidente, care au avut loc în ultimii ani, că la început totul este difuz, pentru că nu se cunosc detaliile. Probabil c-au fost mai multe cauze, o înlănţuire a lor - pe care doar le putem bănui. De obicei nu există un singur motiv, vreme proastă, vreun defect sau altceva. Deseori analiza cauzelor unor accidente de avion a durat ani de zile”, a spus Michael Immel.

Potrivit unor informaţii provenite din partea serviciilor secrete germane, citate de televiziunea publică ARD, nu există indicii c-ar fi fost vorba despre un atac terorist.

Şeful Lufthansa, Carsten Spohr, a vorbit pe Twitter despre o „zi neagră” a companiei. Şi el a declarat că încă nu se ştie ce anume a provocat accidentul. Germanwings este o companie care aparţine de Lufthansa.

Concernul Airbus a anunţat că va investiga cît mai repede cauzele prăbuşirii. Conducerea Airbus, a declarat o purtătoare de cuvînt a companiei la Hamburg, „face totul pentru a analiza situaţia”. Avionul de tip Airbus A320 este cel mai sigur model, a mai precizat purtătoarea de cuvînt. În momentul de faţă există peste 3700 de avioane de acest tip folosite pentru transportul de pasageri în numeroase ţări ale lumii.

Ediţiile online ale presei germane au răspîndit ştirea despre accident, precizînd că avionul Germanwings prăbuşit în Franţa avea o vechime de 24 de ani (taz; FAZ). În mai toate aceste relatări s-a precizat că avionul a fost dat în folosinţă în februarie 1991.