Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consternare maximă în Spania în urma accidentului aviatic

Informațiile sunt puține în acest moment, iar oficialitățile spaniole care s-au perindat în cursul după-amiezii pe la posturile de televiziune de asemenea au evitat să dea detalii legate de acest accident. Premierul Mariano Rajoy a anunțat că s-a organizat un cabinet de criză care-şi coordonează activitatea cu cabinete similare din Franța şi Germania, că a avut o convorbire telefonică cu Angele Merkel, dar nu a oferit alte detalii.

Ceea ce se știe deocamdată este că avionul era un Airbus A 320 construit în anul 1990, că a decolat din Barcelona astăzi dimineață la 955, după o întârziere de 30 de minute, şi că la bordul acestei aeronave se aflau 150 de persoane, dintre care 144 erau pasageri. Au început deja să apară informații legate de originea pasagerilor, se pare că majoritatea erau turiști germani plecați din Insulele Baleare, dar dintre aceștia, conform autorităților spaniole, 45 au nume spaniole, fără să se confirme cetățenia exactă a acestora. Pe măsură ce trece timpul încep să apară şi alte detalii, care provoacă şi mai multă consternare, precum că la bordul acestui avion se aflau 16 copii de liceu care se întorceau acasă după ce participaseră în Barcelona la un program școlar de schimb de experiență, şi de asemenea că printre victime se aflau şi doi nou-născuți.

La aeroportul El  Prat din Barcelona, în cursul după-amiezii, au început să apară rudele şi cunoscuții celor care şi-au pierdut viața în acest tragic accident. Autoritățile din Catalonia au organizat un cabinet de criza, mobilizând un grup important de psihologi pentru a acorda prim ajutor acestor persoane.

În aceste momente nu se știe absolut nimic legat de motivul care ar fi putut duce la producerea acestui tragic deznodământ. În Barcelona  se pare că deja s-a declanșat o anchetă care a început să verifice condițiile în care a decolat avionul şi starea în care se afla pista.

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a transmis condoleanțe celor afectați de această tragedie, ceea ce în cursul zilei de asemenea a făcut președintele catalan Artur Mas, şi liderul opoziţiei, Pedro Sanchez, care a anunțat că, în semn de solidaritate cu cei dispăruți, suspendă întreaga agenda politică a partidului