Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avionul prăbuşit în Alpi: Cutia neagră, parţial distrusă, dar încă utilă

imagine_beajpg.jpg

Prima imagine a cutiei negre a avionului A320 al companiei Germanwings pràbusit în Alpii francezi (sursà BEA)

Căutările au fost reluate în Alpii din sudul Franţei după catastrofa aeriană care a făcut 150 de victime. Un avion Airbus A320 al companiei lowcost GermanWings care făcea ruta Barcelona-Düsseldorf s-a prăbuşit din motive încă necunoscute într-o zonă muntoasă din sudul Hexagonului. Printre victime se numără 67 de germani – printre care doi bebeluşi si 16 adolescenţi – şi 45 de spanioli. E şi motivul pentru care sunt aşteptaţi astăzi în Franţa atât cancelara Angela Merkel cât şi premierul spaniol Mariano Rajoy. Cum decurg căutările şi care este stadiul anchetei?

Căutările, întrerupte pe perioada nopţii, au fost reluate în zorii zilei de azi. 200 de jandarmi vor fi desfăşuraţi la faţa locului, pe situl zis « des trois Evêchés ». Trebuie spus, insistat pe faptul că zona în care s-a prăbuşit avionul A320 al companiei GermanWings este muntoasă, un masiv muntos extrem de dificil de acces, imposibil de acces pentru maşini de exemplu. Se poate doar survola cu elicopterul în zbor staţionar. O echipă de 65 de jandarmi a plecat încă de ieri în căutarea unui acces pe jos. Inutil de spus că întreaga zonă este blocată accesului publicului iar survolarea ei este şi ea interzisă pentru zboruile civile. O remarcă în plus, importantă şi ea : jandarmii rămaşi la faţa locului în corturi pe perioada nopţii erau însărcinaţi să ţină la distanţă şi lupii, extrem de numeroşi în această zonă.

Primele echipe de ajutoare coborâte ieri la faţa locului, în râpa, în prăpastia în care s-a pulverizat aparatul, descriu scene apocaliptice. In fapt avionul practic s-a dezintegrat, nu mai există decât rare bucăţi mai mari de un metru. « E un confetti » au explicat primii martori ajunşi acolo printre care un cioban citat de presa franceză care i-a îndrumat pe jandarmi şi poliţişti până la locul dramei. Rămăşiţele avionului sunt dispersate pe o suprafaţă între unu şi două hectare, pe alocuri fiind încă zăpadă, un teren friabil iar condiţiile meteo înrăutăţindu-se. « Va fi foarte greu de lucrat la faţa locului » spun anchetatorii.

Ipoteze

Mai multe zile vor fi necesare pentru a ridica puţin misterul din jurul acestui crash. Cert o primă cutie neagră a fost găsită încà de ieri după-amiază şi ea a ajuns déjà în mâinile « Biroului anchetă şi accidente » dar primele elemente nu vor fi cunoscute eventual decât peste câteva ore sau zile. Se precizeazà însă déjà că ea este parţial distrusă dar ministrul francez de interne Beranrd Cazeneuve estimează că ea « este exploatabilă ».

Premierul Manuel Valls spunea ieri că « nu exlude nicio ipoteză ». Primii experţi ajunşi la faţa locului afirmă că nu privilegiază însă explozia aparatului în zbor. Acest lucru este confirmat şi de oamenii care au văzut avionul încă în zbor puţin înainte de prăbuşirea sa. In plus, nici comandantul avionului şi nici copilotul său nu au activat codul corespunzător unui atac terorist. Nu se înţelege de ce aparatul a pierdut totuşi altitudine şi viteză destul de repede dar nu ca şi cum ar fi căzut liber ; lucrurile vor fi lămurite poate după decriptarea cutiilor negre dar pentru moment se privilegiază deci mai degrabă ipoteza unui accident. Cauzat de probleme tehnice sau de o eroare umană, nu se poate spune pentru moment. Ce-i surprinde pe specialişti este însà liniştea, muţenia care i-a cuprins pe piloţi în cele 8 minute câte a durat coborârea aparatului până la momentul impactului cu solul. Niciun semnal de alarmă nu a fost tras cu excepţia celui declanşat automat de calculatoarele de bord.

Desfăşurare impresionantă de forţe

Mijloacele puse la dispoziţie sunt uriaşe. Incă de ieri zeci de elicoptere ale jandarmeriei şi securităţii civile şi-au început baletul neîntrerupt deasupra zonei catastrofei. In vale, în râpa în care se află resturile, au fost coborâţi circa 400 de pompieri şi specialişti veniţi din toate departamentele din jur.

Corpurile neînsufleţite – sau ce a rămas din ele – vor fi extrase începând de azi şi trimise în diferite spitale din zonă şi în particular la Marsilia. Repatrierea lor va dura însă multà vreme, « mai multe zile » spun echipele de ajutoare. Cu denivelări de pânà la 200 de metrii şi pe o lungime de circa 600 de metrii, zona prezintă pante cu înclinaţii de până la 70 la sută. « Personalul, echipele de ajutoare, vor fi şi ele puse în pericol » subliniau şefii jandarmilor heliportaţi până acolo.

Pentru a îndruma familiile victimelor, ministerul de externe a deschis o celulă de criză destinată să dea un maxim de informaţii celor interesaţi.

Oficiali europeni la locul accidentului

Cancelara germană Angela Merkel şi premierul spaniol Mariano Rajoy însoţiţi de preşedintele francez François Hollande sunt aşteptaţi la faţa locului în jurul orei 14. Impreună cu responsabilii locali ei vor inspecta locul pentru a înţelege ce s-a întâmplat. Toţi trei se vor reculege apoi în capela provizorie instalată într-unul din satele dimprejur.

Reamintim în acest context de ce au venit cei doi lideri străini : printre cele 150 de victime ale catastrofei, 67 sunt de origine germană şi 45 spaniolă. Printre germanii decedaţi se numără practic o clasă întreagă de liceu, 16 tineri plus doi profesori dintr-o şcoală de lângă Düsseldorf. O dramă ce a marcat profund Germania, fiind vorba dealtfel de una dintre cele mai mari pierderi din istoria aviaţiei germane. De partea lor spaniolii au decretat trei zile de doliu naţional în memoria victimelor iar regele Felipe care tocmai îşi începuse ieri o vizită de stat de trei zile în Franţa, şi-a anulat-o.